tisdag 31 mars 2009

Mustighetstyp no 1. "Ta-plats-mustighet"

En av de grundläggande mustighetstyperna är de s k ta-plats-mustiga. Nedan skall ges en kort presentation hur en person ur denna mustighetskategori ser ut och uppträder.

En ta-plats-mustig stil går ut just på det som ordet antyder; att ta plats. Att ta plats handlar om att uppfylla sina medmänniskors sinnen.

En ta-plats-mustig person uppfyller sina medmänniskors synsinne genom att ofta vara stort byggd (oftast på bredden). Hans ansikte är i regel rosenrött i normaltillstånd; inte tillföljd utav för mycket solande utan främst på grund av medicinska samt skäl som kan härledas till alkoholvanor.

Han bär ofta ett stort skägg men än viktigare är att han har en iögonfallande frisyr. Oftast håret lite längre, luftigt och stort, sällan impregnerat av hårvatten.

Klädseln är vidare kraftigt iögonfallande. Sommartid bärs ofta stora skjortor i kraftiga färger, gärna utanför byxorna, kanske ett festligt mönster. På huvudet bärs ofta en excentrisk huvudbonad. Det kan vara en avbrytande och iögonfallande solhatt likaväl som en bredbrättad cowboyhatt. Vintertid bäres stora rockar i exvis kashmirbrunt med en stor färgglad halsduk. På huvudet en stor hatt, kanske en tweedhatt i lapptäckemodell. Han kan också sägas ha en slags fäbless för guld och ringar, stora stenar i olika tappningar som återigen är mycket iögonfallande. Även kroppsspråket är iögonfallande, den ta-plats-mustige mannen går långsamt med högburet huvud, armarna svängande med raka och öppna armar längs sidorna. Han ser sig om, har munnen lätt öppet leende och nickar jakande mot sina medmänniskor.

En ta-plats-mustig lämnar heller inte en medmänniskas luktsinne oberört; han sprider nämbligen mången doft omkring sig. Främst är det rakvattnet av kraftfullare och tyngre variant som sätter tonen, men doften av invärtes alkoholbruk är också vanligt i detta sammanhang. Det är oftast inte fråga om ett alkoholmissbruk utan något som snarast hör till den dagliga medicineringen. Tobaksrök är dock den tredje viktiga doften som en ta-plats-mustig sprider omkring sig då de till 99 % är storrökare. Eller har varit. Detta ligger också bakom de hörselpåverkande egenskaperna som är omistliga för en ta-plats-mustig; en ta-plats-mustig hörs nämbligen väldigt mycket. Hela tiden. Han beter sig som berusad fast han ändå är nykter (allt är relativt, menar han själv) Han vansinnesskrattar vid minsta lilla skämt. Främst sina egna s k pratical jokes. Det okontrollerade skrattet går i regel över i mycket våldsamma och fruktansvärda hostattacker som blir jobbiga för medmänniskorna. Hjärtmedicinen måste finnas nära till hands annars är infarkten snart ett faktum.

Den ta-plats-mustiges liv och leverne går som vi har sett ut på att njuta av livet, skåda och omge sig med sköna ting, äta och dricka bara det bästa och glädjas åt den tid man fått å moder jord. Detta leverne resulterar dock inte sällan i att tiden i detta livet blir tämligen kort. Men som den ta-plats-mustige skulle ha sagt med ett brakskratt; underbart är kort – alldeles för kort.

2 kommentarer:

  1. Den ta plats mustiga verkar ju vara en amerikansk hallick!

    SvaraRadera
  2. Bäste "Anonym",
    tack för din kommentar. Din tolkning är vågad, och märk att vara vågad för vissa är en dygd. Men en amerikansk hallick är svårligen Syssloliv emedan en ta-plats-mustig färgklick absolut är det.

    /Redax

    SvaraRadera