onsdag 11 mars 2009

Tu ägta britter

I min ungdom påstod någon att Sir Winston Churchill skulle vara det bästa exemplet på en helgjuten engelsman, en ägta - äkta - britt. Sir Winston var Conservative, tjock, rökte och drack mycket alkohol. Han skulle troligen ha platsat utmärkt i berättelserna om Greenwich och turerna kring Lovelace Hall. Men låt oss höja oss något ovanför den försupne rökande britten och istället presentera två nu levande äkta britter. Tu ägta britter.

Prinsen av Wales. Den gamble Prins Charles kvalificerar sig inte så mycket p g a sin kungliga börd, som sin frisyr. Håret är nämligen mycket brittiskt. Kortrakat - alltså snaggat - i sidorna och i nacken, något längre överhår, luggen kammad snett bakåt. Det är inte bara en mycket romantiserad engelsk frisyr, utan också en Sysslofrisyr. Så har man.

Klädseln är alltid oklanderligt elegant. Ofta dubbelknäppta kostymer, skurna på klassiskt Sawile Row-vis: hög knäppning, snäv midja, dubbla slitsar. Bröstnäsdukarna finns aldrig där som en slags festlig "brytning" med klädseln i övrigt, utan som ett naturligt inslag utan krussiduller.

Prins Charles är hatad av sitt folk. Därmed är han väl ett bra exempel på hur världen i övrigt ser på britter: Snobbiga, tramsigt artiga, Imperie-tokiga. Prinsen av Wales är en inkarnerad fördom om britter.


Lord Peter Mandelson. Någon tänker kanske att denne Labour-politiker är Prins Charles raka motsats, om inte annat p g a sin politiska hemvist. Så är naturligtvis inte fallet. Lord Mandelson är champagne socialist, d v s hans "socialdemokrati" handlar mer om bakgrundslojalitet eller karriär. Partiboken är helt enkelt ett slags alibi för gåslever och dyrt vin.

Frisyr och klädsel är naturligtvis alltid tipptopp. Lord Mandelson är akademiker i fingertopparna. Eleganta kostymer och snygga läsglasögonbågar (han byter ofta). För att "bryta av" använder han inte bröstnäsduk - vilket ju ibland kan kännas hopplöst uttjatat - utan någon trevlig väst. En sobert färgad väst, eller slipover, skapar en spännande helhet tillsammans med den enkelknäppta kavajkostymen.

Frisyren är eftertraktansvärd. Ni som har lite lätt fall i luggen: klipp er som Lord Peter Mandelson! Det kan inte bli fel.

Lord Mandelson är också homosexuell på ett elegant brittiskt vis. Alltså inte en burlesk Pridefestival-homosexuell, utan liksom lite finare. Han har ingen partner - han har "en vän". Han talar inte om sin sexualitet - den är en offentlig hemlighet.

Därmed kan man säga att Lord Peter Mandelson är en reality-inkarnation av TV-serien Brideshead Revisited.

7 kommentarer:

  1. Men snart kommer dagen när Lord Mandelson och hans "vän" kan ha ett traditionellt stilfullt och lågmält kyrkbröllop. Då kan han göra sin "vän" till en ärbar man. Det är syssloliv va?

    SvaraRadera
  2. I en artikel om två äkta britter, med avseende å främst kläder, frisyr och livsstil, är det endast Lord Mandelsons homosexualitet som kommenteras. Mycket intressant.

    Säkert kommer snart dagen då även det gambla Storbritannien inför sk könsneutral äktenskapslag. Nåväl. Men kommentatorn har missat själva poängen med "en vän". I ett sådant fall är det aldrig tal om vare sig kyrkbröllop eller "äkta makar" - oavsett lagstiftning eller söta, liberala präster.

    /Redaktionen

    SvaraRadera
  3. Hej syssloliv. Kan man säga att Prince Charles är "snobbish" medan Lord Mandelson är "academic" , om man menar två brittiska stilar?

    SvaraRadera
  4. Kommentartorn har definitivt inte missat poängen med en "vän". Kommentatorn är väl insatt i brittisk överklass, herrklubbar och "don't tell the wife policies". Kommentartorn tycker bara att ta ansvar för dom man älskar lagligt och ekonomiskt är mer syssloliv än att lämna dom lottlösa. När den dagen kommer. Men det här är ju inte en politisk blogg, eller hur? Era fega kräk!

    SvaraRadera
  5. Förresten har ni rätt. Förr eller senare kommer könsneutrala äktenskap bli lagliga i Storbritanien, men aldrig i UK.

    SvaraRadera
  6. Nej, Syssloliv är ingen politisk blogg. Därför lämnar vi med trygg hand de politiska resonemangen vidare till den välinsatte i brittisk överklass och herrklubbar. Det låter åtminstone jävligt fint.

    /Redaktionskräken

    SvaraRadera
  7. Ett svar sent om sider. Ja, visst skulle man kunna säga att Prinsen av Wales är "snobbish" - om vi inte tänker in ohövlig eller arrogant, utan mer ser det som en sammanfattning av klädsel, frisyr och stil. Och naturligtivs är Lord Mandelson "academical". Som alla höga brittiska karriärpolitiker har han ingen jurist-, ekonom- eller ingenjörsexamen, utan är motsvarande fil kand i filosofi och politisk ekonomi. En tvättägta humanist, som alla tvättägta brittiska akademikere.

    /Redaktionen

    SvaraRadera