måndag 9 mars 2009

Haggisromantik

Att besöka ett land utan att äta dess nationalrätt är respektlöst och olämpligt. Då kan man lika gärna åka till Gran Canaria och äta svenska köttbullar.

Att resa i Skottland är en fantastiskt upplevelse för de flesta av våra sinnen, men den skotska matkulturen häcklas ständigt som barbarisk. Med bakgrund i den tes som lades fast inledningsvis krävs alltså vid ett besök i Skottland att nationalrätten 'Haggis' intas. Kokta inälvor med potatis- och rotmos är en smakupplevelse utöver det vanliga. Låt inte det fåniga svenska livsmedelsverket - som har klassificerat inälvsmat från får som otjänlig människoföda - skrämma dig. Haggis har ätits av generationer av skottar och ännu har ingen dött. Av haggis alltså.

Nej, förlora dig istället i denna mustiga och proteinrika delikatess! Ta lite mos och skölj ner maten med ett gott öl, men glöm inte den gamble whiskeyn; det kanske främsta av haggistillbehören. Om du är kräsmagad; se till att ta ett par stadiga whiskey även innan måltiden så ska du se att att även du kommer att uppskatta denna nationalrätt, utan att göra de gamble skottarne besvikna!

3 kommentarer:

  1. Mycket bra inlägg! Som jag ser det är haggis en rätt som äts alldeles för lite både i Storbritannien och i Sverige.

    Vad säger ni om pölsa som en svensk variant av haggis?

    SvaraRadera
  2. Det finns vegetarisk Haggis. Om man inte vill äta inälvsmat. Med spannmål. Den är lika traditionell.

    SvaraRadera
  3. "Att besöka ett land utan att äta dess nationalrätt är respektlöst och olämpligt" sägs det och det fina är att vi kan tillämpa samma mynt på gäster här i Sverige. Det gäller att ta sitt ansvar. När bjöd du tex en Saudie på surströmming senast?

    SvaraRadera