tisdag 24 mars 2009

Sysslomusik

Musik är Syssloliv. Och då i synnerhet karaktärsfull musik mer än "rätt" musik. Att leva Sysslolivet är nämligen långt mycket mer än att lyssna på Wagner och röka cigarr.

Den ägta (äkta) Sysslomannen konsumerar givetvis en hel del musik. Men inte för att "outa" sig, utan för att tonerna för honom långt bort ifrån den grå vardagens tristess av arbete eller studier. Om vi bortser från den förutsägbara, men ack så ädle, marschmusiken, vill vi här ge några axplock ur den stora floran av Sysslomusik.

Klassisk musik är Syssloliv. Men Sysslomannen spisar inga "Best of-skivor", utan konsumerar opera för opera, symfoni för symfoni. Richard Wagner passar en del, visst. Men Johann Sebastian Bach är den store sysslomusikern. I den store Bachs kompositioner finner Sysslomannen glädje, sorg, uppbyggelse och förundran.

Cellosvit nr 1 rekommenderas för tågresan. Brandenburgkonserterna för arbetet eller studierna. Goldbergvariationerna för vilan. Matteus- och Johannespassionerna för uppbyggelsen.

Men eftersom den klassiska musiken riskerar att bli något förutsägbar, väljer Sysslomannen då och då den gamble jazzen. Men då ska det vara jazz med lite gammaldags finess. Louis Armstrong givetvis, eller Errol Garner. Svante Thuresson går helt bort! Jazzen spisas bäst på rätt låg volym, till lättsamt arbete, eller också rekordhögt medan man t ex dukar ett festmiddagsbord eller lagar mat.

Fascinationen för karaktärsfulla personligheter gör att Sysslomannen också har kungen Elvis i skivhyllan. Naturligtvis. Kärleken till klassisk musik gör att Elivs senare, pompösa och stororkestrala verk uppskattas mest. Till Elvis kopplar Sysslomannen av, och sjunger med lite smått.

Eftersom en ägta Syssloman har en stor portion humor har också Magnus Uggla en särskild plats i hans sysslomusikaliska hjärta. Ugglas träffsäkra satir och trallvänliga melodier imponerar på honom. Ugglas musik är som jazzen: på låg volym kan den stimulera arbetet, på hög volym är den bra som middagsförberedare.

Sysslomusik ska nämbligen byggas utav glädje. Av glädje bygger man Sysslomusik.

2 kommentarer:

  1. Hej Sysslo,

    Kanske en fånig fråga men ändå:
    Jag tycker om att spela musik vansinneshögt då jag dukar eller klär mig till fest. Hur förhåller sig rekordhögt till vansinneshögt?
    Är det syssloliv att nynna med vansinneshögt under de förhållandena?

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Tack för Din fråga. Vi skulle nog säga att rekord är snäppet under vansinnes. Och det är verkligen syssloliv att nynna med - ja, gäller det marschmusik är det väl närmast ett krav!

    Hög musik vid festförberedelser är utomordentligt trefvligt. Fortsätt med det!

    Nynna å, gode läsare! Nynna å!

    /Redaktionen

    SvaraRadera