måndag 9 mars 2009

Kampen om England 6. Advokat Tenton

Även om Sir Thomas of Ritthar visste att han inte var särskilt omtyckt av någon i Greenwich trodde han aldrig att det skulle gå så här långt. Visst hade han tvistat med Sir Morgan och kyrkoherden förut, men aldrig hade det gått till ytterligheter och aldrig hade det blivit mer än hot och smädelser.

Nu låg Sir Thomas på Greenwich sjukstuga med inslaget näsben och krossade knäskålar.

Gärningsmannen hade varit maskerad, men masken var illa gjord. Sir Thomas var övertygad om att våldsverkaren hade varit Burt Loui, dumsnäll stalldräng hos kyrkoherde St John. Loui hade rykte om sig att ha en omänsklig blodtörst som han inte riktigt kunde hantera. I händerna på St John och Sir Morgan kunde han utnyttjas som ett effektivt vapen.

Mr John Stephenson hade hört om misshandeln av Sir Thomas via brevbäraren. Men han var inte ett dugg förvånad. Samma natt hade Lovelace Halls stora paradtrappa målats in i grisblod med texten ”ÅK HEM ERA JÄVLAR!”

Stephenson satt i sitt arbetsrum på Lovelace Hall. Den gamle Lordens vackra bibliotek hade förvandlats till ett osmakligt kontor med skrivbord i glas och vita väggar. De gamla målningarna av Lovelace-klanens huvudmän hade plockats ned och stod ihopsamlade i en hög på golvet. Lovelaces stora boksamling hade rensats och många böcker låg kastade i uthuset.

Plötsligt log Stephenson. Jag har ändå ett triumfkort kvar, tänkte han och hörde hur en bil parkerade på uppfarten. Han reste sig sakta och såg ut genom det stora fönstret. Ur taxin klev en liten rund gestalt. En mörk röst mullrade och en viss tvist om betalningen för resan tycktes uppstå mellan den nyanlände gästen och taxichauffören.

Advokat Eric Tenton var rödbrusig och bar en festlig halmhatt. Utan att ta av sig hatten, tog han lojt Stephenson i hand och antydde att han var törstig.

”Ah, inga problem” sade Stephenson och vinkade åt hembiträdet att hämta något. Hon kom snart tillbaka med ett glas pepsi-cola light.

Man kunde verkligen se besvikelsen i advokatens ögon över att han serverades läskedryck och inte sprit.

”Näe men det är bra ändå”, sade Tenton och sköt glaset ifrån sig.

Mitt triumfkort..., tänkte Stephenson.

1 kommentar: