torsdag 12 mars 2009

Gammalbrittisk elegans

Vem vet mer om ägta brittisk elegans än Oscar Wilde – mannen som skrivit om evig skönhet! Dessutom anknyter kanske hans hemliga liv till veckans uppblossade debatt kring Lord Mendelson och hans ”vän” (se föregående inlägg). Men oavsett o-sysslomässiga spekulationer kring sexualitet som är så på modet så visste Mr Wilde med största säkerhet vad stil och smak innebar - Se bara på den fantastiska filmatiseringen av Picture of Dorian grey ifrån 1945. Denna film som borde tjäna som stilföredöme för var och varannan syssloman vare sig man har ett porträtt på vinden eller ej.


Syssloliv bjuder här på två smakprov ur detta mästerverk.

Här kan du se originaltrailern ifrån 1945 med en visserligen o-brittisk ”speaker” men i bästa hollywoodidealisering av det brittiska modet när det stod på sin höjd. Se om ni kan hitta de fem sysslo attributen i trailern. Det gäller att vara uppmärksamför att hitta alla – lösningen finner ni i kommentarerna.

Denna filmsnutt visar när Dorian Grey besöker ett lägre nöjesetablissemang (idag motsvarandes av Ohleary’s eller Birger jarls i Upsala). Notera det värdiga bemötandet Dorian får av ägaren av Two Turtles (och av damen i fråga). Det är samma bemötande som en ägta syssloman kan förvänta sig (och samma som undertecknad får å krogen och damerna).

4 kommentarer:

  1. 1)Den fantastiska randiga slipsen med rätt stuk på ur västen i kombination med blomma på slaget.

    2)Georg Sanders som Lord Henry Wotton. Vilken stilikon!

    3)Dorians frisyr! - syssloliv, syssloliv! ..Och greve dracula..

    4)I slutet vid introduceringen av konstnären Basil Howard åker sysslopipan fram för en sekund!

    5) Den förstelnande ”hollywoodkyssen” i scenen vid droskan är en manöver varje syssloman bör lära sig behärska. Kanske uppslag för en kommande blänkare..

    SvaraRadera
  2. Högst elegant! Bra inlägg!

    SvaraRadera
  3. Nötknäpparen i film 2 är väl också syssloliv?

    SvaraRadera
  4. Den dubbelknäppte västen kanske inte är syssloliv men den är elegant!

    SvaraRadera