tisdag 17 mars 2009

Mägtig smak

Extravagans och överdåd är inte Syssloliv. Men att uppmärksamma mägtig - mäktig - smak med den glade glimten i ögat är Syssloliv. Med andra ord krävs det en Syssloman för att bära bruna mockaloafers med storfräsig Christian Dior-spänne.

Här bjuder Syssloliv på de mägtigas smak. De storfräsigas överdåd. Diktatorernas extravagans. Låt er väl... smaka.


Mer berömd än Argentinas president och diktator under 40- och 50-talen är nog hans hustru Eva "Evita" Peron. Hon var skådespelerskan som blev presidenthustru och "Nationens andliga ledare", som hon officiellt utnämndes. Evita var makalöst vacker och uppnådde en sådan popularitet bland folket att hon liksom - på något vis - kunde kosta på sig en överdådig stil. Låt oss bjuda på en glimt ur "Santa Evitas" walking closet.

Notera särskilt de många skorna, men framför allt galaklänningarnas utsökta kvalité.

Marskalk Josip Broz Tito var gerillakrigaren som blev det enade Jugoslaviens oinskränkte härskare. Bara genom att hellre kalla sig "marskalk" än bara det torra "president" visade han sin känsla för stil. Tito var inte som andra kommunistiska diktatorer, utan hade en erkänd känsla för medelhavslyx och galans. Han var en omtyckt gäst på statsbesök och stora middagar.

I vårt tidigare inlägg skrev vi om vikten av att ha bra konst ovanför skrivbordet. Marskalk Tito erbjuder här ett lysande exempel i sitt gambla arbetsrum. Som nationens överbefälhavare hade han givetvis ett militärt motiv ovanför sitt skrivbord. Troligen rör det sig om Slaget vid Kosovo Polje.

När vi är inne på rum och möblering måste vi ge ett något mer smaklöst exempel från Zimbabwe. Sedan 1980 har landet styrts av Robert G Mugabe, en ond man som visserligen är känd för viss stil. Före alla embargon mot hans land, medan Zimbabwe fortfarande var avkolonialiseringens kronjuvel, sågs Mugabe ofta å Sawile Row för att måtta upp kostymer. Därefter brukade han dricka te med Drottningen å Buckingham Palace, där han var mycket omtyckt. Idag får skräddaren flygas till Harare.

Låt oss ta en titt på ett av president Mugabes "vardagsrum".


En annan gammal diktator på den hårdföra vänsterkanten är Commendante Fidel Castro. Han är numer mycket sjuk och har lämnat över presidentmakten till sin yngre bror. Ofta framträder han på fotografier i en fräsig kubansk träningsoverall. Men även den gamble Castro kan som synes vara konvalescens-elegant.

Pyjamaskostymen är svår att analysera, men notera morgonrockens solida sidenkvalité.

Men en mägtig diktator behöver inte nödvändigtvis göra sig en kraktär genom dyra kostymer eller sidenmorgonrockar. Den glade Kim Jong Il av Nordkorea (född antingen 1941 eller 1942 å ett mycket heligt berg) har gjort det lite till sin "grej" att alltid bära festliga sportoveraller. Pilotstilen inspirerar honom. Dressen är beige. Överdelen är ofta en midjejacka (s k midje), som bärs direkt på undertröjan och utan skjorta. Nederdelen utgörs av välpressade byxor och snyggt putsade skor. En slags sportig elegans, eller business casual, om man så vill. Den okunnige skulle ju bära träningsoverall eller knölig flygaruniform. Men inte Kim. Å honom är det välpressat och flott. Midje och pressvecks är Kim helt och hållet.

Se nu hur Kims stil avancerar till vinterklimat.

En läcker skidjacka utanpå midjejackan. Till detta en pälsmössa, som tyvärr kan misstas för att vara inköpt å Myrorna. Solglasögonen är visserligen rentav fula, men hela Kims outfit visar här att han värdesätter en praktisk och karaktärsfull stil mer än bara dyr stil. Jämför med Karl XII, vars "manskapsuniform" såg ut som den enkle soldatens men var av yppersta ullkvalité med knappar av solid guld.

3 kommentarer:

  1. Haha vilket utmärkt inlägg! Bra blogg i övrigt!

    SvaraRadera
  2. Walk-in closet, inte walking closet...

    SvaraRadera
  3. Med så många par skor borde kanske Sysslolivs lilla ordlek ha uppfattats även av den mer trögtänkte.

    Men tack, Anonym, för Din rena omsorg och kärlek! Du får en stor grön manschesterbyxa i pris. Och den rör faktiskt på sig, med två steg för ett.

    /Redaktionen

    SvaraRadera