onsdag 4 mars 2009

Kampen om England 3. På Lovelace Hall

De små kisarna skrämdes av advokatens våldsamma blick och gömde sig bakom faderns kortärmade byxor. Sir Morgan var precis på väg att säga något obetänksamt om barnuppfostran, när han avbröts av det enormt brak.

”Helvete! Är domedagen här?!” utbrast Sir Morgan istället.

”Det tror jag inte” replikerade kyrkoherden som stod lugnt vid fönstret, ”men inte långtifrån”.

Vad de hade hört var inget annat än jättelika bandvagnar och rivningsfordon som precis hade fällt Lovelaces gamla ridhus i sten och engelsk ek. Andra fordon av jättelika format körde omkring på den stora bakgården och rev trädgården. En trädgård som den gamle Lord Lovelace arbetat med i 30-40 år. Den revs nu.

”Hae hae hae”, skrattade Stephenson, ”vi anlägger en golfbana här. Spelar ni golf killar?” fortsatte han.

”Eh jovars” svarade kyrkoherden, som inte var van vid att bli tilltalad på ett sådant sätt.

”Nog fan spelar vi golf alltid”, sade Sir Morgan bestämt, ”med det gör vi på Greenwich County Club.”

”Jag såg den, men den var så gammal och ful, så jag bestämde mig för att anlägga en ny, alldeles egen golfbana. Vad säger ni om Stephenson’s Golf & Sports Club?”.

”Åh du din jävel!” Sir Morgan var på väg att gripa tag i Stephensons hals för det berömda Nicksons halsgrepp, som han lärt sig i Indien, men St John hindrade honom.

”Eh, ja vad trevligt… vi skall väl gå nu. Å återseende!” sade han och drog tag i advokatens arm.

Väl på hästryggen kom förklaringen. Greenwich County Club hade grundats 1873 och anläggningen hade inte förändrats mycket sedan dess. Det stora klubbhuset i rött tegel stod som ett jättelikt palats vid sidan av de välskötta greenerna. Klubbhuset hade nyligen renoverats och stämde nu mer överens med det ursprungliga utseendet. För denna storståtliga anläggning, denna garant för det gamla Storbritanniens värden, var Sir Morgan ordförande. Han hade lagt ner hela sin själ i arbetet med golfbanan, för att där skulle gälla en gammaldags golfmoral. Nu skulle en pajas från stan bygga en egen golfbana, en lattjoklubb utan värden och normer. Mitt på Lovelaces gamla trädgård – där tropiska växter samsats med engelsk flora i över 40 år – där skulle dekadenta stadsbor nu turista med golf. På den gård där Lord Lovelace en gång inbjudit till utmärkta garden parties – där skulle nu idioter gå omkring i shorts och bara överkroppar. Där skulle golfen vara ett nöje, inte en samling värden!

Måttet var rågat! Sir Morgan var fast besluten att stoppa projektet med Stephenson’s Golf & Sports Club. Lovelaces Hall skulle bevaras tillsammans med alla värden den stod för. Och Greenwich County Club skulle stå som byns finaste och enda golfbana! Nu gällde det att mobilisera! Utbölingen som ockuperat Lovelace Hall skulle stoppas, med alla medel! Alla medel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar