lördag 7 mars 2009

Retorisk analys - Den kungliga vigselannonseringen

Här på syssloliv har vi tidigare gjort en retorisk analys av Obamas installeringstal. Nu har turen kommit till Kungens eller Kungafamiljens tal till nationen med anledning av kronprinsessans förlovning. Detta tal kan beses på kungahusets hemsida, närmare bestämt HÄR.

Huvudsyftet är att framföra nyheten men framför allt att introducera Daniel Westling som en ny medlem av familjen. När de fyra talat framstår ett par saker alldeles tydligt.

Talen möter den retoriska situationen på ett alldeles utmärkt sätt. Vi får höra Kungaparets inställning till Daniel och till de åligganden som väntar de båda, tankar om familj och mottagande av folket. Viktoria talar öppenhjärtligt dock något långsamt och lite väl utdraget (antagligen för pensionärer) om sin kärlek och trygghet vid Daniel.

Det som dock är klandervärt ur en retorisk synpunkt är att denna TV produktion är av ganska låg kvalité. Förutom att det är fult filmat och klippt ser man tydligt hur familjen läser sina tal innantill på lappar som ligger på bordet eller i knäet. Det hela är märkligt då allt ifrån nyhetsuppläsare till Obama i det nämnda talet naturligtvis läser på en särskild display framför kameran. Det är en diskret lösning som inte riktar uppmärksamhet på att talet läses innantill. Vi ser även de andras reaktioner – hur de tittar ner på lapparna på den som just läst. Särskilt i Drottningens fall blir det hela extra problematiskt då hennes läsning är ett mycket personligt riktat tack till svenska folket. Det uppstår en mycket onaturlig läsning då hon stakar sig på flera ord och slutkänslan blir närmast parodisk.

Kanske är det för att kungahuset står utan sin före detta presschef Elisabeth Tarras-Wahlberg som bättre visste hur en slipsten skulle dragas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar