söndag 22 mars 2009

Sysslotävlingen Vinnaren – Bäst klädde (och avklädda) despot


Syssloliv rankar i det följande historiens bäst klädde despot. Romerska kejsare är undantagna då togan visserligen är elegant men lite tråkig. Likaså har många diskvalificerats pga. despoternas ”stilfälla” nummer ett, nämligen den uttjatade uniformeringen. Dock har di bästa av di bästa betygsatts nedan. Observera att de inte är listade i ordning och att du finner vinnaren längst ned.
(klicka på bilderna för större)

Plats 4 Napoleon Bonaparte – Kejsare
Napoleon har en smak för det lyxigt överdådiga och skulle nog idag anlita en designer som Lars Wallin som vill väcka uppmärksamhet med sin klädsel. När inte uniformen är på är det regalier som gäller i färgtonerna rött, blått och vitt som tri coloren. Men de stiliga avbildningarna till trots var Napoleon nedklädd till vardags och red egentligen på en åsna istället för häst – visserligen även Jesus och Hannibals val men kanske inte så elegant. Betyget blir därför tre grodor.

Plats 6 Adolf Hitler – Fuhrer
Uniformer sydda av nyvarande Hugo Boss och dubbelknäppta kavajer under de sällsynta stunderna ”till vardags”. Hitler får trots de notoriskt snygga uniformerna endast tre svastikor av fem då variationen är mager. Han faller i dispoternas klädfälla nummer ett – tråkiga uniformer vilket också diskvalificerat bland annat Stalin, Franco, Chauchesko, Karl XII mfl.

Plats 10 Nijazov Turkmenbasji (Övers: ”Alla turmeners fader”)
Guld och prål kan lätt bli lite av en ”overkill”. Se bara på amerikanska rappare som efter att ha tagit sig ur slummen investerar allt sitt kapital i guld, cars n hoes medan släkten svälter kvar i gettot. Nijazov drar detta ännu mer till sin spets genom att resa en guldstaty över sig själv – visserligen elegant iklädd västerländsk kostym, men därtill omgiven av landets enda vattenreserv i form av en fontän. Att vara stilig på piedestaln när folket dör av törst är inte syssloliv. Så gör man inte. Endast en kaktus av fem.

Plats 4 Mobutu Sese Seko Koko Ngbendu Wa Za Banga (Övers: "Den allsmäktige krigaren som genom sin uthållighet och oböjliga vilja att segra, går från erövring till erövring lämnande ett spår av eld efter sig").
Iklädd fräsig leopardmössa , vansinnesmönstrad tunika och tro det eller ej – sköldpaddsbågar! – platsar Mubotu som en riktig tungviktare i denna tävling. Därtill den fina tavlan bakom skrivbordet med europeisk belägringsmotiv. Sist men inte minst en käpp i form av ett ormsvärd, ger Mubotu fyra betar av fem! Exempel på en exotisk stil som känns lika naturlig som övertygande.

Plats 8 Kim Jong Il – Generalsekreterare
Kims stil har redan nämnts i inlägget Mägtig smak. Trots en fäbless för Champagne och hummer och de andra påpekade förtjänsterna kan inte gymnastikkläder och uffmössa bli mer än två folkmord av fem.

Plats 9 Fidel Castro – Kommendör
Pyjamasen och sköldpadds! till trots (se inlägg Mägtig smak) faller Castro på den tidigare nämnda uniformsfällan. Ett annat fall av scenen som kan beses här gör också honom olämplig som stilförebild. En despot faller icke -och reser sig igen.. En Cohiba av fem.

Plats 12 Josip Broz Tito – Marsalk
Trots tidigare påpekade förtjänster så faller Tito i uniformsfällan (se Hitler). En epolett.


Plats 5 Robert G Mugabe – President
Tråkigt klädd efter att ha blivit portad från Saville row. Ej heller klassiskt skuren då han aldrig varit en man av måtta. Mugabe bär dock framgångsrikt det stildrag som är mest karakteristiskt en ondskefull och maktgalen despot likt som så många andra notoriska despoter – den excentriska mustaschen! (se bara bland de tävlande där 6 män och en kvinna delar detta) Tre Mercedes av fem.

Plats 7 Saddam Hussein – President
Saddam älskar Hollywoodfilmer med Van Damme och har köpt en guldkalaschnikov till sin son Udday Hussein. Alla som vet något om guld vet också att det är olämpligt som vapenmaterial då det är böjligt särskilt vid upphettning. Dock ett litet plus då man även kan se det som en glimten i ögat utveckling av skurkarketypen al la JamesBondskurken - Man with the golden gun. Alltså två guldkalaschnikovs av fem.

Plats 2 Kaiser Wilhelm II – Kejsare
Mannen som gjort pickelhuvan obrukbar genom sin starka association med plagget. Det är numera svårt att bära pickelhuva och bli tagen på allvar.. Lyckas även bära upp en slängkappa vilket inte är många dödliga förunnat. Slutligen sabel och utfall mot kameran ger fem pickelhuvor av fem möjliga! Visar hur man kan bära uniform och ändå inte se tråkig ut.

Plats 13 Mao Tse tung – Ordförande
Om ändå Mao varit lika fräsig som på Warhols bilder.. I nuläget faller han platt som den kanske mest slätstrukna despoten av alla. En halv sparv till Mao.

Plats 3 Hatsepsut – Kung
Trots att kvinnliga stildrag som lösskägg idag kan tyckas svåra att smälta placerar sig denna kvinnliga kung mycket högt upp på sysslolivs lista över bäst klädde despot. Den slanka gestalten, de mandelformade ögonen och de eviga dragen ger ger oss en odödlig stil som stått emot årtusenden av dålig smak. Huvudbonaden blir så mycket mer elegant då det är det enda plagget. Här har vi en person som verkligen vet att arbeta med kropp och kontur. I alla lägen tävlingens bäst avklädde despot – fyra kobror av fem.

Plats 9 Erik den XIV – kung
Erik med sitt tveskägg och spenstiga figur kan idag te sig nästan parodisk. På bilden kan man bese det friarporträtt som Erik skickade till Elisabeth II tillsammans med sin trognaste man och ett friarbrev. Drottningen, som aldrig sett Erik i verkligheten, gav vår svenske konung nobben genom att skicka tillbaka porträttet. Vi kan kanske inte klandra henne idag när vi betraktar Erik som trots det dåtida modet ändå ger ett parodiskt intryck med sina storkröda ben – ett stildrag idag endast gillas av östermalmsgubbar å dagsseglats till Sandhamn (och motorbåten hem bakfull nästa morgon). En ärta av fem.

Plats 1 Elizabeth I – Drottning
Det eldröda håret i kombination med de vansinniga kreationerna, spetsarna, taggarna, figuren och floren gör henne till en lika egensinnig som stilfull despot. Att hon dessutom nobbade Erik XIV visar också på hennes stilmedvetenhet då den storkbente monarken endast kvalade in på en en ärta i denna tävling. Om Napoleon har hermelinsvansar kring halsen har Elizabeth en hel hermelin på armen! Det gör henne till den krutkärring som vunnit Sysslolivs förstaplats som bäst klädde despot!

2 kommentarer:

  1. Hej,

    Tack för en bra artikel även om jag tycker Fidel får oförtjänt hård kritik för sitt fall. Att göra en så elegent praktvurpa bara för att kontrollera sina medarbetare i hur snabbt de kan komma till hans hjälp, är iskallt och tecken på kontroll.

    Vidare undrar jag om ni menar hermelin på Napoleons mantel och på Elisabeths arm? Lekatt kallas det visst på svenska.

    /Peter

    SvaraRadera
  2. Visst är det hermelin och inte mink, tack för detta. Likaså är det leopard i Mobutus mössa och finaste järn i kejsarns pickelhuva.

    SvaraRadera