måndag 9 mars 2009

Tre piprökare

Få saker är så intimt förknippade med en romantiserad bild av den engelska landsbygden som - den gode piprökningen. Visserligen har piprökandet ifrågasatts av den icke-rökande generationen, utdömts som farligt och förkastats. Men Syssloliv intar, som vanligt, en pragmatisk inställning när vi nu lanserar Sysslorökarens kännetecken.

Piprökning har sällan med nikotinism att göra. För många piprökare handlar det inte så mycket om beroende, som om karaktär, personlig stil och apperance. Detta är på gott och ont. Piprökningen känner nämligen tre sorters rökare: storrökaren, fjantrökaren och Sysslorökaren.

Storrökaren. Till denna räknas nikotin-beroendet. Storrökaren har helt enkelt "halkat in" på pipa, men kunde lika gärna röka cigaretter, cigariller eller cigarrer. Han är mycket beroende av såväl piptobaken som den orala känslan att ha sin pipa i munnen, suga pipsaft och bita på rökdonet. Storrökaren är en äkta pipkonnässör som uppskattar god engelsk tobak och hela det romantiska livet som hör med till piprökandet. För att hantera sin rökning behöver han omkring 2-3 olika pipor. Man ska dock komma ihåg att storrökarens livsstil inte är särskilt hälsosam.

Fjantrökaren å andra sidan är ingen äkta rökare. Han är visserligen oerhört kunnig om tobakskonst och pipsorter. Han äger ganska många pipor - många gånger betydligt fler än storrökaren. Dessutom älskar fjantrökaren olika sorters pipverktyg, då dessa förhöjer piprökningens elegans. Han har "valt" pipan eftersom den är lite finare, lite mer karaktärsfull, än t ex cigaretten. Rökningen sker nästan enbart till fest, eller närhelst andra ser på.

Sysslorökaren däremot äger sällan fler pipor än storrökaren. Pipverktygen är ofta borttappade, kvarglömda eller trasiga. Den orala känslan, dvs att "låtsas-röka", är för Sysslorökaren minst lika viktig som själva rökandet i sig. Pipsaften står nästan i klass med tobaken. För Sysslorökaren är piprökningen ofta en friluftssyssla som passar allra bäst till rejäl regnjacka, engelsk lantkeps och riktigt hundväder. Däremot drar sig Sysslorökaren från att feströka med sin pipa; dels för att det kan bli lite too much, och dels för att det känns lite vardagligt. En god och långsam cigarr är festligare, säger Sysslorökaren!

Gissa vilken av de tre piprökarne som är mest Syssloliv...

2 kommentarer:

  1. Intressant inlägg! Kanske rökning kan bli veckotema nått tag?

    SvaraRadera
  2. Haha klockrent inlägg! Snyggt!

    SvaraRadera