lördag 28 februari 2009

Vinimitation

Ett gott vin är Syssloliv. Men som vinälskare måste man ständigt vidga sina vyer, prova nya viner och kombinationer. Ett konventionellt sätt att göra detta är att läsa vinskribenternas spalter. Det blir i längden något fantasilöst. Sysslolivs dryckesredaktion har därför - för att få lite ny vin- och dryckesinspiration - börjat tillämpa den gamble fina principen om imitation. Syssloliv lanserar härmed principen om s.k. vinimitation. Vinimitation kräver ett imitationsobjekt. Det får man genom att gå till Systembolaget, ställa sig bland hyllorna och vänta. Bara vänta. Till slut kommer det någon person som kan vara intressant att vinimitera.

Igår fanns Sysslolivs redaktion på plats bland hyllorna iförd trenchcoat, polotröja, gubbkeps och solglasögon (Klassisk spionutstyrsel; ingen får nämligen misstänka att man är ute efter att vinimitera.)

Klockan gick, men inget intressant objekt. Klockan 18.07, inträder dock vår justitiekansler småvisslandes. Med bestämda steg gick han mot boxvinerna. Sysslolivs reporter agerade snabbt; med anteckningsblocket i högsta hugg följde han med JK på behörigt avstånd. Utan att någonsin tveka eller darra på manschetten valde JK ett sydafrikanskt boxvin. Han visste precis vad han skulle ha. Han hade gjort detta förr.

Han betalade för sig och lämnade butiken. Vinimitatören från Syssloliv skred till verket. Med en box av South Atlantic (Shiraz Cabernet Sauvignon) för 169 kr lämnade sedermera vår reporter Systembolaget och småsprang hem för att prova.

Fruktigheten var påtaglig, tydliga toner av svartvinbärssylt avslöjade ett budgetvin som nog gör sig mest rättvist till kanske en lammfärsbiff på måndagkvällen. Något utöver det vanliga kan inte utlovas och detta JK-vin är knappt värt sina 169 kr.

JK-vinet får 2 av 5 möjliga manchesterbyxor.

2 kommentarer:

  1. Nu ställer sig naturligtvis frågan: om det är svårt att välja vin, hur mycket svårare är det då inte att välja vinimitatörsobjekt? Ska man snarast hålla sig undan personer med juridisk bakgrund? Eller var det manschettknapparna som var det mest allvarliga?

    Jag känner mig förlorad i de många frågorna!

    SvaraRadera
  2. Tack för en utmärkt fråga!

    Att välja rätt vinförebild är mycket riktigt ett knepigt övervägande med många faktorer som bör tas med i beräkning. För att ge en enkel mall för hur man bör gå till väga har syssloliv gjort en lista på de viktigaste faktorerna i valet av vem man ska imitera. De viktigaste och prioriterade faktorerna är högst på listan:

    1) Årsinkomst/förmögenhet. Ju mer pengar en person har – dess troligare att personen kan något om vin. Detta för att vin under 1900-talet utvecklats som en social markör där kännaren eller den som har starka åsikter om vin ofta vinner respekt och social status då man gärna misstänker att det är tal om en person som njuter livets goda och framför allt har råd att köpa dyra viner. Dyra viner är ju förstås i regel bättre än billiga. Så innan du tar dig till systemet i väntan på en lämplig person kan det vara bra att ha förberett genom att läsa på om årsinkomster som nu är tillgängliga via internet. Förmögenhet kan bli en knivigare fråga.

    2) Grad av alkoholism. Här bör man fråga sig hur väl personen i fråga stämmer in på den beskrivning som vi tidigare gett i artikeln: ”En dag med alkoholen”. Ju likare personen i frågas dag är med den som där beskrivs – dess lämpligare person att imitera. En person som förre landshövdingen Mats Hellström är med sin ökända törst naturligtvis att föredra framför torrare dryckesbröder som exempelvis Daniel Westling eller Anders Borg. Dock finns det även en övre gräns för vad man bör följa. Om drickandet eskalerat i proportioner som exempelvis Gudrun Schymans eller Boris Jeltsin bör man hålla sig på avstånd. Det finns nämligen anledning att tro att denna typ väljer en hög alkoholhalt per krona framför kvalité.

    3) Midjemått, portvinstå, röd näsa, ”spritface”. Dessa fysiska erövringar är säkra tecken på en vinkännare som har stor erfarenhet och förtjänar aktning.

    4) Kvantitet som inhandlas vid ett tillfälle. En god smak efterföljs helt naturligt av ett motstånd mot systembolagets själlösa miljö och grälla atmosfär. Konsekvensen är att alla med god smak håller sig undan systembolaget så mycket som möjligt vilket bör resultera i att handla stora kvantiteter vid få tillfällen. Frågan man bör ställa sig är om nämndemannen du spanat in tagit korg eller kundvagn?

    5) Social status. Ämbetshierarkier, hedersutnämningar och andra sociala statusstrukturer är icke att underskatta. Naturligtvis dricker en domprost bättre vin än en avdankad programledare medan ett stadsråd har bättre smak än en lägre tjänsteman. I bedömningen av social status bör man använda sitt sunda förnuft eller fråga någon i ålderskategorin 50-80 om en jämförelse mellan tilltänkta. Di gamble vet – för går man upp på sociala går man ofta ner på systemet.

    6) Vacker fru. Ingenting är egentligen så säkert som att en man med vacker fru även vet att uppskatta ett gott vin. Å andra sidan finns det många män som kompenserar en mindre vacker fru med att fördjupa sig i vindrickandets ädla konst. Slutsatsen är alltså att en vacker fru är ett säkert tecken medan en mindre vacker inte behöver vara det.

    7) Eleganta vinfläckar på skjortan och aningen stirrande blick i systemetkön är tecken både på mustighet och kärlek till druvan. Det kan även vara ett tecken på flyktbeteende och bör då med fördel räknas in under punkt 4 ovan.

    8) Ett sista tips är att även observera den tilltänkta personen i andra sammanhang där du redan känner dig bättre hemma. Är du en duktig kock? Vänta duktigt i Östermalmshallen på den där kommunfullmäktige och se om han har god smak för mat innan du följer efter till systemet.

    Med dessa tips kan du nu närma dig vinimitatörens konst med större säkerhet. Lycka till!

    /Radaktionen

    SvaraRadera