onsdag 18 februari 2009

Sysslolivet. Stilikoner i politiken I

Vårt senaste inlägg om tre föredömliga sysslopolitiker, som på olika sätt gjort Sysslolivet till sitt, var mycket uppskattat. Vi fortsätter här med några djupdykningar ipolitikens stilikoner av äkta Syssloliv. Först ut är Gunnar Hökmark, svensk ledamot av Europaparlamentet.

Den lättsamma frisyren gör mornarna enkla och okomplicerade. Hökmarks lätta blonda hår kammas bara åt sidan och är i perfekt längd för att slippa pomada eller hårvax. En kontinental dusch kanske inleder dagen. En kopp kaffe och en grapefrukt därhemma.

Det hektiska livet som Europaparlamentariker innebär inte bara debatter i plenum och många resor, utan också att ta emot tillresta grupper. Hökmark har ett särskilt intresse för ungdomen, och har ofta unga moderater på besök i Bryssel. Då utnyttjas flitigt möjligheten att bjuda på frukost i Europaparlamentets lokaler. Man smörjer då kråset med traditionell beneluxfrukost: olika sorters bröd, söta pålägg, apelsinjuice, färska frukter och kaffe.

Frukostanförande. Klicka på bilden för förstoring och lägg särskilt märke till de eleganta lädertofsarna å Hökmarks skor.

Under frukosterandet håller Hökmark gärna små lugna anföranden och besvarar de ungas frågor. På så vis uppstår en ädel samtalsform som vi känner från antiken: traderandet vid di gambles fötter. Det är i någon mån Syssloliv.

Lunchen äter man med fördel ensam i lugn och ro, kanske på någon av de trevliga restaurangerna på Square de Meeus nära parlamentet. Eller, i värsta fall, i parlamentets ledamotsrestaurang där man kan tala igenom saker med sina medarbetare. Hemma i Stockholm lunchar reservofficeren Hökmark gärna i mässen på K1.

Det myckna resandet mellan Bryssel och Strasbourg samt fram och åter till Sverige kräver en lättsam klädsel.

I Strasbourg hålls plenarsammanträderna; där bär Hökmark givetvis mörk kavajkostym, som sig bör i kammaren. Men under gruppsammanträden, kontorsarbete och seminarier i Bryssel har denne sysslolivare kommit på en bekvämare lösning. Kavaj, slips och chinos är en omtyckt klassiker som Hökmark begagnar sig mycket av.

Beprövad stil. Hökmark har kört med den ungmoderata klassikern kavaj, slips och chinos sedan lång tid. Nedan en bild från 1990-talet.

Att döma av Hökmarks blogg uppskattar han det goda samtalet vid middagsbordet. Politiska diskussioner över en god bit mat hör till vardagen.

Livet kring Europaparlamentet är dock kryddat av en stor portion politisk realism, och saknar utrymme för glans, prakt och värdighet. Middagarna i Bryssel - som visserligen är i händerna på det utmärkta belgiska köket - äts sent och i kavajkostym. Frackens frånvaro är särskilt tråkigt för Hökmark som är kommendör av Order for Merits to Lithuania, och alltför sällan kan bära sitt kommendörskors.

Natten avnjuts troligen i pyjamaskostym.

Gunnar Hökmark-länken: Rose & Born

2 kommentarer:

  1. Intressant att ni valt just politiker som stilförebilder. Politiker i vårt avlånga land måste av sed klä sig som skit. Annars är de för stiliga och höjer sig över folket (Jante!). En effektiv politiker är päronformat fet med mycket sittfläsk (för alla långa sammanträden) och klär sig bulkigt. Slipsen är mycket neutral. Tänk persson. Nej, politiker är hemska stilidéal..

    SvaraRadera
  2. men varför gör "höken" "tranan" på nedresta bilden?

    SvaraRadera