tisdag 3 februari 2009

Sysslobyxor - årstid för årstid

Sysslolivs senaste inlägg, där vi varnade för chinons problem och felanvändning, har väckt starka reaktioner från våra läsare.

Kanske kan denna uppställning ge våra läsare några goda byxtips. Åtminstone när det gäller Sysslobyxor.

Vintertid använder Sysslomannen mörkblå eller mörkbruna manschesterbyxor, gärna grovmönstrade och varma. Sida vid sida av dessa används grå flanellbyxor, med knivskarpa pressveck. När alla manschesterbyxor ligger i tvättkorgen tar Sysslomannen på en chinosbyxa i grövre bomull, helst mossgrön.

Under våren blir manschesterbyxorna smalrandiga (needlecord) och ljusare, till exempel kornfärgade. Flanellbyxan består, men kan så sakteliga bytas mot en pressveckad något tunnare ullbyxa. Mörkt grå och blågrå är fortfarande de givna färgerna.

Sommartid byts manschesterbyxan helt ut mot en ljusbeige chino. Modell och passform avgörs helt av användaren. Den grå byxan står sig fortfarande, fast nu i om möjligt ännu tunnare ull. Materialet andas och är svalt. Ullbyxan kan fungera som en "udda festbyxa" under hela sommaren, men pressvecken är svåra att hålla efter i värmen. Den tappre överlever!

Med hösten kommer återgången manschester och flanell. Först med smalrandiga/tunnare ull, och så småningom det varma grova/den tjocka flanellen.

Så är Sysslobyxan både stilig, praktisk och trevlig. Därmed är tema chinos slut för denna gång.

1 kommentar: