onsdag 18 februari 2009

Sysslolivet. Stilikoner i politiken II

Syssloliv har fått många intressanta reaktioner på vår artikel om Gunnar Hökmark som stilikon för det äkta sysslolivet. Den som inte förstår varför politiker kan vara goda exempel för detta tidslösa liv bör nog sätta sig ned nu. Här kommer en rövare. Stilikon II - Göran Persson, herre till Torp.

Likt Gunnar Hökmark använder sig Persson av en lättskött, lättkammad frisyr utan pomada eller hårvax. Detta är idealisk för den som lever med tidiga mornar, ständiga hotellvistelser och ett oregelbundet liv över huvud taget. Håret borstas i sidled och är snyggt kortklippt, vilket gör att tunnhårigheten varken blir pinsamt dold eller ser "skallig" ut. Ett klassiskt trick!

På Torp äter man vanlig sörmländsk grötfrukost. Till detta serveras ägg, kaffe och smörgås. Persson är en sådan som uppskattar continental breakfast när han är på hotell. Hemma ska det vara svenskt.

Politiker, och kanske särskilt socialdemokrater, beskylls ofta för okunskap, smaklöshet eller dekadens när det gäller kläder och livsstil. Men som statsminister var Persson en mästare på att klä sig rätt vid rätt tillfälle. En äkta svensk sofistikerad Oscar Jacobson-stil blev hans signum - och klädde honom väl. Persson hade aldrig stigit ur regeringsplanet i trekvartsshorts och tenniströja (som statsminister Fredrik Reinfeldt...) På besök utomlands bar Persson alltid kostym. Kolgrå var vanligast. Givetvis var det aldrig fråga om några extravagant lekfulla slipsar eller kulörta näsdukar, a la Jan Eliasson. Persson var statsman och såg ut som en statsman. Elegant, sofistikerad - och modest. Det är Syssloliv!

I det dagliga arbetet i regeringskansliet, eller vid mindre viktiga plenardebatter i riksdagen, bar Persson alltid klubblazer och grå ullbyxor. Denna "arbetsuniform" är ett utmärkt exempel på Perssons förmåga att klä sig rätt vid rätt tillfälle. Kombitionen kavaj, slips och grå byxor är en manlig klassiker - gångbar i de flesta sammanhang i vardagsarbetet. Klubblazer och snyggt skurna ullbyxor (på vintern flanell!), som Persson alltid bar som statsminister, är klassikern med en stor portion finess! Naturligtvis hade Persson inget kulört näsduk; dels för att det inte är politikerstandard, men dels också för att det inte passar hans ålder. Som sagt: Jan Eliasson är inte så elegant som man skulle kunna tro...

Exemplarisk. Persson i sin "dagligdräkt".

Vi ska nu analysera en bild för att konstatera Perssons Syssloliv ytterligare. Skåda:

Vi ser här två politiker. Den ene signalerar osäkerhet och brist på pondus. Klädstilen är förutsägbar, utslätad och dödtrist. Notera särskilt den torra slipsknuten; liksom perfekt och "modern". Persson, å andra sidan, tar för sig på sin kollegas bekostnad. Han är glad och mustig. Pennan i kavajfickan - ja, själva valet av penna istället för bröstnäsduk! - signalerar en härlig nonchalans, som är väldigt mycket Syssloliv. Slipsen är statsmannamässig i färg och sidenkvalité. Slipsknuten är mycket snygg i klassisk four-in-hand.

Reinfeldts uppenbarelse säger: "Hehe, förlåt..." Perssons säger: "Haha, le mot kameran så bjuder jag på middag sen!"

Persson är ingen vinkännare, men den konsten är å andra sidan få förunnat. Däremot har han alltid varit duktig på mat och är själv mycket road av matlagning. På Torps herrgård är vilt det givna å middagsbordet.

Rätt klädd vid rätt tillfälle. Persson på Torp.

Natten avnjuts med början i en bra cognac och avslutas i en randig pyjamaskostym.

Göran Persson-länken: Oscar Jacobson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar