onsdag 25 februari 2009

Utmanaren

För några veckor sedan kunde Sysslolivs läsare njuta av ett fint exempel av harpälsglasyrens mästare Berndt Friberg på Gustavsberg. Denna gång har turen kommit till Rörstrand, som genom åren också haft många framgångsrika keramiker i sitt stall. Spontant tänker nog många på Gunnar Nylund, som får anses vara Rörstrands främste, men idag skall Syssloliv uppmärksamma en av Nylunds lärjungar; Carl-Harry Stålhane.

Stålhane föddes 1920 och kom till Rörstrand 1939 som 19-årig, okänd tecknare. Under de perioder då CHS inte var inkallad med anledning av kriget, arbetade han flitigt på Rörstrand och lärde här känna Isaac Grünewald för vilken han sedermera även studerade för i Stockholm.

Efter studier i Paris återvände CHS till Lidköping där han under Gunnar Nylund sedan kom att utveckla sitt arbete. Vissa anser CHS:s arbete något ojämnt men skickligheten går inte att ta miste på. 1973 lämnade CHS Rörstrand och öppnade sin egen studio som han kallade för Designhuset och fortsatte där att utveckla sitt arbete med Kinesiskt och Japanskt stengods som inspiration.

CHS gick ur tiden 1990 och har lämnat efter sig en stor mängd arbeten. Dagens exempel - som pryder Syssloredaktionen - är ett 1950-talsarbete.

1 kommentar:

  1. Hej! Roligt med inlägg om stengodsarbeten! Nu fattas väl bara ett arbete av Nylund som jag tycker är det främste i genren.

    Ser fram emot detta

    mvh Frasse

    SvaraRadera