måndag 9 februari 2009

Absinthen – Egots afrodisiaka

Van Gogh, Strindberg, Oscar Wilde, Dracula var män som alla delade spritromantiken och inte minst – Absinten! Detta spriternas sprit i famnen på den gröna fen...

Idag är absinten blott ett eko ifrån var den var bland bohemerna och drinkarna i 1800-talets salonger. Faktum är att absinten, som förbjöds då den visade sig ge upphov till nervskador, idag saknar det aktiva ämne – tujon, som ger den hallucigena effekt som var så uppskattad bland författare, konstnärer och poeter. Mig veterligen finns det endast två platser där man kan få riktig absint (även om ”riktig” absint ofta saluförs på allt från finlandsbåtar till korridorsfester) och det är en bar i köpenhamn/christisania samt ett museum i Holland där man kan köpa La Fea, som är bryggt efter gammalt recept på gott och ont.

(Klicka på bilden ovan)

Dagens absint är dock väldigt, väldigt stark varför den ofta ger liknande effekter som man kan föreställa sig att den riktiga absinten gav. Man bör dricka den med andakt. Syssloliv har hittat ett föredöme för hur absinten bör intagas vilket exemplifieras i de första minuterarna i filmen nedan. Notera den för tillfället korrekta stärkta kragen samt den sobra miljöns inramning.

Sist men inte minst lär vi oss av filmen - Absint drickes bäst i privat salong med socker och en intagande kvinna.

Se mer:
Så drickes absint! (filmklipp)
Strinderg och absint

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar