måndag 16 februari 2009

Sysslopolitiker

Syssloliv är en förhållandevis opolitisk blogg. Emellertid tar vi oss i detta inlägg friheten att recensera några av våra folkvaldas, motsvarande, stilar. Sysslopolitiker eller inte. Döm själva.

Den tillrättalagde Jan Eliasson. Låt oss börja med ett dåligt exempel när det gäller kläder. Denne förre utrikesminister, FN-medlare med mera, är en äkta elegant på många vis. Han har genuin akademisk bakgrund, han talar vackert, är en framstående diplomat och har säkert mycket dyra vanor. Det är lite flott. Däremot har han fått oförtjänt goda omdömen om sin klädsel. Men de ständigt likmönstrade slipsen och bröstnäsduken, som visserligen är av högsta sidenkvalité, är varken snyggt eller elegant. Bara tillrättalagt och tråkigt. Allra minst är det Syssloliv.

Den europeiske Anders Wijkman. Såhär ser den typiske brittiske underministern ut - åtminstone i TV-serierna. Lite längre - men välansad - frisyr, lätt solbränna, snygg längd och en slags diplomatisk sexighet. Europaparlamentarikern Wijkman har anammat en slags snygg-praktisk-resestil, väl anpassad för de många flygningarna till Bryssel. Här finns den eleganta blandningen av enkelhet och extravagans som kännetecknar alla europeiska konnässörer. Syssloliv har iakttagit Wijkman resandes med en praktisk grön handbagageväska på hjul, men på samma gång iklädd en mycket stilig trenchcoat.

Att döma av utseendet är Wijkman troligen mycket intresserad av god mat, fransk konst och rött vin i stora franska glas. Vin. Kavajen å bilden är exemplarisk Syssloliv, även om frisyren är tveksam. Sysslokort* är att föredra.

Den italienske Gunnar Hökmark. Denne Europaparlamentariker har lagt sig an med en stil som är mycket vanlig vid de äldre italienska universiteten. Det är en slags "lättare", "snävare" och "tunnare" version av den typiskt engelska universitetsstilen. Till exempel uppskattar Hökmark italienska sidenslipsar, men väl med engelskt randiga mönster. Detta skapar en slags alleuropeisk elegans, som inte är så förbaskat helgjuten, och därför ganska mycket Syssloliv. Bilden talar sitt tydliga språk. God hjälp får Hökmark av den lilla butiken Rose & Born i Stockholm. Rekommenderas!

Hökmark gillar som synes manschesterbyxor, men också chinosmodeller. Glasögonen är väldigt mycket Syssloliv!

Den udda kavajen - Gunnar Lund. Om glasögonen får avgöra vinner dock det tidigare statsrådet, diplomaten med mera, Gunnar Lund. Han är i många avseenden Syssloliv förkroppsligad. Utan tvekan är han expert på att använda den udda kavajen på olika snygga vis - till skillnad från sin diplomatkollega Eliasson, som alltid tar det säkra före det osäkra och bär kostym.

Det är oklart var Lund handlar sina kläder och sina glasögonbågar. Syssloliv har dock en medarbetare som arbetat på fallet i flera månader. Sökandet fortsättere.

* Sysslokort = kortrakad, alltså snaggad, vid sidorna och i nacken.

1 kommentar:

  1. Wijkmans kavaj är ju jättecool! Synd att han har buttons down-krage.

    Mvh
    Arkan

    SvaraRadera