onsdag 11 februari 2009

Alkohol och kläder. Kläder, kläder

Vi är vana att tänka hur den och den drycken ska passa till den och den maträtten. Många föredrar att servera vita viner till fisk, röda till oxkött. Men hur vana är vi att tänka att den och den drycken passar till det och det plagget? Vad smakar bäst till smoking? Vad dricker man lämpligen i tenniströja? Syssloliv har några förslag.

Till den gamble fracken kan man i princip dricka vad som helst. Någon skulle kanske säga att öldrycker inte passar sig till frack, eller att brännvin inte är fint nog. Inget kunde vara mer fel! Till fracken hör den kompletta middagen, i vilken rejält svenskt brännvin ingår som en oundviklig beståndsdel. Vinet kan gärna vara någon röd Bourgogne, eftersom eventuella fläckar är som ett par glasögon: varför skämmas för dem? Det finns ingen pondus i bleka Chardonnay-fläckar.

Med den glade smokingen kommer en mer uppsluppen och mindre formell stämning än med fracken. Ofta handlar det om en supé eller social cocktailtillställning. Lite vardagslyx helt enkelt. Champagne är givetvis det klassiska drickat till smoking - men är skojigare i form av en Stoli Boli. Dry Martini däremot är som en smoking med maggördel: tråkigt förutsägbart. Allra bäst, och mest Syssloliv, är dock en rågad Gin & Tonic. Inget smakar så bra till smoking som en G&T i en fet chesterfieldfåtölj.

Det finns å andra sidan en slags inflation på champagne-drickandet. Syssloliv varnar för smaklöshet. Till den gode kavajkostymen är det trevligare med ett glas vin. Vin. Färg och druva är ganska likgiltigt. Man kan säga att fracken har större krav på vinet än kostymen. Naturligtvis påverkar också kostymens snitt och stil. En snäv engelsk kostym med enkel slits fungerar ganska bra till vilka viner som helst. Men en välsittande fransk två-knäppt kreation, med dubbla slitsar, låter sig endast smaka franska viner.

Något liknande gäller den sköne tenniströjan (eller pikétröjan som någon 90-talspersonlighet tydligen bestämt att det ska heta). Också till tenniströjan är det allra godast med vin. Vin. Men om kostymen klarar de flesta vinsorter, och fracken har särskilda krav, är å andra sidan tenniströjan en ägta finsmakare. Den som gärna dricker några glas vin i tenniströja sitter i sköna designsoffor och talar om betydande samhällsfenomen. Här handlar det inte om något lättillgängligt rödtjut, utan om kännarens urval. Ju större samhällsengagemang, desto finare viner. Inget annat än rött vin får komma i fråga. Kanske en Gevrey Chambertin, Clos du Fonteny 2003 (579 kr på Systembolaget) kan vara något? Ja, du glade!

5 kommentarer:

  1. Kära syssloliv

    Jag och min flickvän ska ner till Selmas koditori och äta semlor på lördag då det är valentines dag. Vilken klädsel passar sig till semlorna och vad ska vi dricka? Jag hade tänkt mig portvin men det kanske blir för sött?

    Mvh Frigge

    SvaraRadera
  2. Hej Frigge

    Tack för Din vänliga fråga. Först och främst avråder vi Dig från att bjuda Ditt sällskap på semlor på Alla hjärtans dag. En gentleman äter bara semlor en enda dag om året - på Fettisdagen. Syssloliv rekommenderar istället Napoleoncanapé; den har ett romantiskt skimmer över sig.

    Att däremot uppvakta en flicka medelst konditoribjudning är en mycket god idé. Det är trevligt och ett lagomt uppmärksammande av Alla hjärtans dag, som annars riskerar att bli lite överdrivet och osvenskt med kandelabermiddagar och 10 000 röda rosor. Det är inte Syssloliv.

    För konditoribesöket rekommenderar Syssloliv en eftermiddagstrevlig casualstil, t ex uppknäppt skjorta, tweedkavaj och mörka manschesterbyxor. Har Du ingen tweedkavaj kan Du ta någon annan udda kavaj, så länge den känns "vintrig" och varm. En V-ringad eller rundkragad merinoullströja - kanske i djupröd färg - mellan skjorta och kavaj förstärker en mysig konditorilook. Visserligen bör Du framför allt anpassa klädseln till damen ifråga. Men vårt förslag passar bra till det mesta.

    Om Du mot förmodan ändå beställer in semlor kan Du lika gärna vara klädd i jeans och t-shirt.

    Å konditori dricker man kaffe.

    Lycka till!

    /Redaktionen

    SvaraRadera
  3. Roligt med konditoribesök!
    Jag är övertygad att redaktionen kommer skriva mer om detta med semlor i samband med att den rätta tiden för detta infinner sig. Dock kan jag inte låta bli att avråda från semlan som en slags bakelse vid sida av kaffet. Semlan bör istället ätas som hetvägg, dvs i djup tallrik med varm mjölk. Först då når semlan de himmelska höjder den knappast får som torr sockerbulle med grädde och mandelmassa. Efter hetväggen kan man dricka kaffe och varför inte till detta ett glas av den gamble punschen?

    // hälsningar en medarbetare i förbifarten

    SvaraRadera
  4. Hej Sysslo!

    Vilka drycker passar till rosett (fluga)? Jag menar om man tex har på sig en blå skjorta, grå Cardigan och en randig rosett?

    /Tacksam för snabbt svar

    SvaraRadera
  5. Hej och hoppas vi inte är för sent ute med detta svar (10minuter senare)

    Fluga är festligt och går därför väl ihop med allt med bubblor i - dvs inte bara champagne men även roliga drinkar som gin/tonic eller någon fruktigare variant när det lider mot vår. Den klädkombination du beskriver ger mig ett intryck av en viss uppsluppen stämning och glada färger varför jag stärks i denna min tro. Även cider skulle faktiskt kunna passa sig eller en bättre Mimosa!

    /redak

    SvaraRadera