måndag 19 januari 2009

Vita husets hjärta - The Oval Room


Vita husets hjärta och presidentens arbetsrum – The Oval room, är skådeplats för lika många historiska beslut som upphov till historiska myter. Det var här Rosewelt sägs ha spelat sönder golvet med sitt golfande och det var här man under kalla kriget bekymrat följde ryssens röresler och fingrade på den idag mytavfärdade telefon med vilke presidenten kunde utlösa den slutgiltiga ordern.

Arkitektoniskt betraktat är det ovala rummet intressant ur flera aspekter. Rummet som är byggt 1909 är i nästan 10 kvadratmeter med över fem meter i takhöjd. Det går i nyklassisistiska drag där den ovala formen är speciell. Istället för den i europa så vanliga basilikaformen hos ämbetsrum i hjärtat av maktens korridorer förknippas ovala rum med en demokratisk idé. Rundheten gör att rummet inte blir hierarkiskt. Alla har samma förutsättningar och placering i rummet och alla kan se den som föredrager. (Jämför exempelvis Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm i vilken alla kan se predikstolen och koret med exempelvis Uppsala domkyrka där hierarkin så att säga är inskriven i arkitekturens funktion.)

I sann demokratisk anda har vårt svenska IKEA nu byggt upp det ovala rummet på Washington station fast med ikea möbler som kan köpas av var och en som befinner sig på bortre änden av färden mot the american dream. Men möblemanget i det riktiga ovala rummet är delvis av tidlösare slag:

För även om viss inredning blivit fast av tradition så får den tillträdande presidenten får bestämma hur rummet ska se ut. Det är ett viktigt beslut då det kommer att vara presidentens arbetsrum och möteslokal under de kommande åren. Det medför att beslutet ofta fattas i samrådan med fru och inredningsarkitekt. Det rör främst saker som färgschema och mindre bekvämligheter. Det ska bli spännande att se vad Obama gör med förre presidentens sobert tråkiga bruna och marinblå palett. Vågar vi gissa på inslag av rött och vitt?

2 kommentarer:

  1. Hej syssloliv!
    Kul om Ovala rummet, men är det verkligen bara 10 kvadrat? Som ett studentrum i Uppsala!

    SvaraRadera
  2. Visst kan detta verka konstigt för många men det är i sann demokratisk anda som så mycket annat i amerika. Det många heller inte vet är att Presidenten ansöker om tillträde till the Oval room (och därigenom vita huset) genom antal ködagar han har stått (ungefär som studentstaden i uppsala). Den presidentkandidat med flest ködagar får sen flytta in i the oval room (dock som sagt endast delvis möblerat.)

    SvaraRadera