torsdag 15 januari 2009

Polyester

Polyester är underskattat. Många föredrar de ädla materialen i sina kläder. En sidenslips är såklart alltid en sidenslips, och står egentligen utan alternativ. En kostym ska naturligtvis vara av ren ull. Men i flera plagg kan inslag av polyester åstadkomma underverk.

Den tunna ullbyxan: utan några procent polyester skulle pressvecken försvinna efter två-tre sittningar.

Sommarkavajen: Polyester andas inte och blir varmt, så sant som det är sagt. Men vad vore en vit sommarkavaj utan att man kunde tvätta den i egen maskin! Syssloliv rekommenderar alla som ännu inte äger Gulins Jorden runt-kavaj, att genast leta upp den på närmaste second hand-butik. Oslagbar.

Klubbslipsen: Ingen klubb med självaktning skulle vara så förnäm att man tillverkade sin klubbslips i tjock engelsk siden. En svensk klubb har polyesterslipsar. Basta!

3 kommentarer:

  1. Visst har svenska klubbar haft sidenslipsar. Det finns en lång tradition kring detta; långt innan det s.k. polyestermaterialet var uppfunnet.

    /K. Ravatt

    SvaraRadera
  2. Nja, jag får nog hålla med redaktionen om att polyester skall vara materialet för svenska regementesslipsar; klubbar som i Sverige får anses vara det som bäst kan motsvara de engelska klubbarna. Kanske har det funnits någon snobbig sidenklubb för massa sidensvansar även i Sverige, men det genuinsvenska torde fortfarande vara polyester. Tack för en rolig blogg förresten!

    Hälsningar P. Olyester

    SvaraRadera
  3. Tack, K. Ravatt och P. Olyester, för era intressanta kommentarer.

    Det är lätt att man blandar ihop världarna, särskilt när man gärna vill att världen ska vara på ett annat sätt än man är. Dessvärre är polyester det i särklass vanligaste materialet i svenska regements-, idrotts- och föreningsslipsar. Naturligtivs är det, även för det otränade ögat, snyggast med en klubbslips i välspunnen siden med solid lyster. Men det är inte särskilt vanligt i Sverige, troligen av kostnadsskäl.

    Men låt oss också komma ihåg att klubbslipsen ofta är med på diverse tokiga arrangemang, såväl torra som blöta, i vilka polyesterslipsen står sig som en slitstark följeslagare.

    Till sist en länk från Tradera. Regementslips för P7 Södra skånska regementet - billig, lättsam, slitstark och tunn polyester! http://www.tradera.com/regementsslips_P7-auktion-80218207#pic

    /Redaktionen

    SvaraRadera