söndag 18 januari 2009

Choklad - en tidlös njutning

Det finns ett tidlöst nöje som förtjänstfullt ersätter en onyttig efterrätt när man efter en god förrätt och mustig varmrätt redan är proppmätt. För vad passar bättre till söndagskaffet eller lördagsconjaken än en bit choklad av bättre sort?

Italienska Amedei utger sig för att leverera världens bästa choklad på kaka. De har många sorter att välja mellan – med olika kakaohalt, mjölkchoklad, vit choklad, mörk med mandel, pistagenötter, fikon och inte minst min favorit – mörk choklad med hallon, körsbär och jordgubb i.

Den vita chokladen kan vi förstås omedelbart räkna bort. Den är inte choklad alls då den inte innehåller kakao utan endast socker, fett och kakaosmör. Den passar endast som glasyr på kokta päron eller för att kastas till svinen för att de inte ska äta upp pärlorna – i övrigt är det inte något för en sann chokladälskare.

Amedeis chokladsorter är över lag mycket goda. Särskillt den rödspräckliga förpackningen med den goda mörka chokladen med insprängda röda bär är en fantastisk njutning för den som uppskattar en fruktig smak med syrliga inslag.
Det enda man kan klaga på när det gäller amedei är att det på förpackningen även på den rena sorten står att chokladen kan innehålla spår av nötter och mjölk! Jag tycker att man kan kräva av högklassig choklad av denna prisklass att den håller en högre kvalitet än att vittna om denna fabriksmässiga produktionsnakdel. I övrigt innehåller chokladen enast naturligt rörsocker, vanilj och kakaosmör som sig bör och inget skräp som smakämne eller animaliskt fett av något slag.

När är det då lämpligt att ta sig en bit? Den mörka chokladen kan med fördel avnjutas till avecen eller cigarren och klarar av smakkonkurransen med starkare rökdom såväl som mot rivigare whiskey. Minns att choklad är en färskvara och bör ätas upp inom två veckor om den förvaras riktigt. Ät gärna extra mycket mörk choklad under vintern då kakaon stimulerar glädjehormoner trots mörkret och bristen på solljus.

Amedeis kakor kostar ca 70kr styck och kommer i en mycket smakfull förpackning i matt och grovt papper med en estetiskt tilltalande enkelhet. Den eleganta förpackningen gör att chokladen tjänar väl som enklare gå bort present eller kan läggas fram på brickan till kaffebjudningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar