tisdag 13 januari 2009

Brevskrivandets konst

Den svenska kommunala skolan och det ökade Internetanvändandet har gjort brevskrivandets konst tämligen usel i vårt land. SMS, mail och Messenger har gjort språket metalliskt. Och i grundskolan får man som regel inte ens lära sig att särskrivning är riktigt ondskefullt. När gymnasiet skulle förmedla brevskrivarkonsten minns jag att det mer handlade om byråkratiska inlagor än ordentliga svenska brev. Men man skriver inte brev som en PM!

Men allt tjat om hur ett brev ska se ut, osv, får emellertid inte påverka vår fantasi och flexibilitet. Ett brev skrivet på skrivmaskin, och med det felstavade rättat med bläckpenna - det är mustigt och har karaktär. Snygga teckensnitt och häftiga rubriker passar kanske för copywritern, men det är ganska trist och inte särskilt vågat. Ett brev är ju som ett plagg - det säger något om användaren, om författaren. Den som vill framstå som häftig och "layoutsnygg" förmedlar bara sin kunskap om ett ordbehandlingsprogram, men knappast någon karaktär.

Här följer några idéer.

(1) Alva Myrdal använde som synes eget förtryckt brevpapper. Lägg särskilt märke till avsaknaden av någon fjantig personlig logotyp eller ett innovativt teckensnitt. Brevhuvudet anger namn och adress, inget annat. Det förtryckta brevpappret är idealiskt för skrivmaskinsanvändare, men tyvärr litet för pretentiöst för den som använder dator.

(2) Skriver man däremot sitt brev för hand - vilket är att föredra om det är privat - kan ett förtryckt brevpapper se rätt tjusigt ut. Man slipper särskilt problemet med var man ska skriva sin egen adress. Det står ju redan där!

(3) Ett mer officiellt brev, t ex ett klagomål till den lokala matbutiken, bär däremot skrivas på maskin eller dator. Anglosaxisk standard är då att skriva sin egen adress högst upp, gärna i anslutning till datumet. Adressatens namn och adress skrivs då omedelbart under detta, eller allra sist i brevet. Det ser rätt snyggt ut, men är ganska osvenskt.


För svensk standard gäller med fördel följande upplägg:

(Datum, ev högerställt)

Adressatens namn
Adress
ORT

Ingress

Brevtext.

Avslutningsfras (eller datum om man skriver till en institution; då har man såklart inget datum högst upp)

Avsändarnamn
Adress
ORT
Ev mailadress, telefonnr

Skriver man för hand, dvs det personliga brevet, ser det annorlunda ut:

Datum (gärna högerställt; kan också skrivas allra sist)

Ingress

Brevtext.

Avslutningsfras
Avsändarnamn

Adressatens namn behövs inte skrivas ut i brevet, inte heller avsändarens namn. Ditt namn och adress står kanske redan på ett förtryckt brevpapper. Annars får du inte vara mindre flexibel än att du helt enkelt klottrar dit det någonstans på brevet.

Vilken modell man än väljer ska man komma ihåg att karaktär inte med nödvändighet är det korrekta och alltigenom tjusiga. Karaktär är Syssloliv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar