fredag 16 januari 2009

Nytt år, ny almanacka

Många män väljer idag olika varianter av den engelska klassikern Filofax. Det är dock sällan man ser någon med en riktig Filofax. Oavsett vilket ska man ha klart för sig att denna sortens almanacka är såväl pretentiös som opraktisk. Givetvis kan man försöka signalera en upphöjd position, som man i själva verket inte har, med sin viktiga "filofax". Och ner i kavajfickan går den inte. Den som använder en sådan måste alltså alltid bära med den i handen, eller i sin väska. Opraktiskt.

Som alternativ finns då fickkalendern. Men här får man se upp. En alldeles för liten fickkalender kan lätt framstå som lite "farbroderlig". Många äldre män har mycket små almanackor, som de noterar dagens väderförhållanden i. De tycker sedan att det är festligt att gå två, tre år tillbaka för att jämföra datum.

Syssloliv är en varm förespråkare av den stora fickkalendern. Den håller måtten som en vettig plånbok och finns i olika varianter. Redaktionen vill rekommendera två.

"Herrkalendern". Här syns hela veckan på ett uppslag. Genom ett ögonkast kan man se vad dagarna har att erbjuda i arbete, engagemang och fritid. Har man smårutig kavaj och kraftiga glasögonbågar bör man kosta på sig ett dyrare skinnomslag till denna almanacka. Omslaget bör helst vara svart med guldfärgade beslag i kanterna.

"Finansmannakalendern". En till redaktionen närstående finansman har alltid använt denna variant. Den är lättsam, enkel och mycket prisvärd. Arbetar man i en bransch där många använder Filofax, eller stora viktiga kalendrar, är den helt idealisk. Intrycket blir då en något överlägset opretentiös hållning, som kan vara mycket framgångsrik. Den svarta plasten ser ut som skinn och almanackan får som hand i handske plats i kavajfickan. Den är mycket Syssloliv.

För den som inte vill ha en fickkalender rekommenderas skrivbordskalendern. Den är ett otippat kort som personlig almanacka, men är mycket överskådlig. Man kan göra en grej av att alla andra runt konferensbordet får bläddra och slå i sina kalendrar, medan man själv har hela månaden framför sig. Den får i regel också plats i portföljen. Egentligen finns det väl ingen mer karaktärsfull almanacka än just skrivbordskalendern, men den är inte Syssloliv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar