onsdag 21 januari 2009

Hobbies II

I Sysslolivs andra inlägg om hobbies presenterar vi här några av hobbyförslagen ytterligare.

Bygga hus är en utmärkt hobby för den intellektuelle mannen som "abretar med människor". Genom att praktiskt förverkliga en färdig plan stimuleras alla sinnena och hela kroppen.
Passar bäst: läkaren, psykologen


Fågelskådning är hobbyn för den hetlevrade mannen som behöver varva ned och stimulera sitt åsidosatta tålamod.
Passar bäst: officeren, läraren

Gamla hus/arkitekturhistoria är en intressant hobby för den humanistiskt lagde mannen, som trots allt vill ha någon slags länk mellan sitt arbete och hobbyn. Gamla hus-hobbyn innebär mycket läsning, intressanta upptäckter och friska promenader.
Passar bäst: musikern, prästen

Musik är också en hobby. Men musikhobbyn ska underhållas med regelbundna konserter eller operabesök. Man bör hålla sig till de odödliga: Duke Ellington, Bob Dylan eller klassisk musik. Utmärkt för den som arbetar mycket med språket, som i musikhobbyn får vila och ersättas av musikalisk skönhet.
Passar bäst: juristen, diplomaten

Tennsoldater och modellbygge är klassiska hobbies. Det är smått, pillrigt och kräver stor fingerfärdighet. Utmärkt för den som annars inte använder händerna så mycket i sitt arbete.
Passar bäst: statstjänstemannen, börsmäklaren

6 kommentarer:

  1. Roligt skrivet tycker jag. Jag undrar vad en undersköterska kan göra för hobby? Undrar också om någon som vet nåt kunde skriva en särskiljd förklaring av poängen med tennsoldater?

    Agnes

    SvaraRadera
  2. Hej Agnes

    Tack för din fråga.

    En undersköterska bör, liksom läkaren och psykologen, koppla av med husbygge. Många undersköterskor (om de är män) har stor glädje av modellflygplan.

    Syssloliv tänker att poängen med tennsoldater helt enkelt är avkoppling - precis som alla andra hobbies. Sedan är det nog extra skojigt att måla i ordning män i sabel och uniform!

    /Redaktionen

    SvaraRadera
  3. Som läkare och i det närmaste helt ointresserad av husbygge undrar jag om det finns alternativa hobbies som passar läkare eller bör jag framgent ägna min lediga tid åt att odla denna hobby tills den börjar te sig underhållande?
    Jag tycker tempelbyggen verkar mer intressant. Kan en läkare ha arkitekturhistoria som hobby eller är det att träda genom en otillåten pelarport?

    SvaraRadera
  4. Kära läkare

    Tack för Din fråga. Givetvis ger Syssloliv endast rekommendationer. Inget hindrar ju att Du som läkare ägnar Dig åt gamla hus eller den gambla ångmaskinen. Eller varför inte fågelskådning - som passar den hetlevrade.

    Men vårt råd är ändå: ge husbygge en chans. Det är stimulerande och ger de avancerande medicinartankarna annat fokus än gnälliga patienter och arga sköterskor.

    /Redaktionen

    SvaraRadera
  5. Kära Syssloliv, vad bör en civilingenjör åta sig för hobby?

    Vi ingenjörer styr världens krafter och böjer dem efter vår vilja på arbetstid. Vad bör vi koppla av med?

    SvaraRadera
  6. Hej alla!
    Några tankar om ingenjörer...

    Ingenjörer, som iklädd jeans och t-skjorta med kraftigare friluftsjympadojor håller på med CAD och intractive physics hela dagarna, bör nog ägna sig åt att läsa romaner alternativt engagera sig i samhällslivet och verkligheten som de annars isolerar sig ifrån.

    SvaraRadera