tisdag 13 januari 2009

Istället för galoscher

Rågummisulade skor till kavajkostymen är riktigt fult. Men det ser man rätt ofta. Det är som om många män inte vet att lädersulan finns. Eller tycker de att den är för tunn? Är det blött bär man galoscher. Enkelt, smidigt och litet festligt till just kavajkostym.

Däremot är galoscher både opraktiskt och - nuförtiden! - något okonventionellt. För en vardag på väg till studier eller arbete kanske den är lite "overkill". För blöta vinterdagar kan man då istället välja en sko med tunnare gummisula, som t ex denna från Sanders (bilden). Engelska kvalitetsskor har i regel sk Dainite-sula, en randsydd gummisula med broddliknande sulmönster. Sulan görs ofta mycket tunn, och kan som synes inte skiljas nämnvärt från en lädersula. Den kan därför användas för att "förstärka" i stort sett vilken skomodell som helst. Även en formell Oxfordsko kan alltså användas i blött väder, utan galoscher!

Till kavajkostym gäller givetvis inget annat än lädersula, med eller utan galosch - som ideal! Men en regnig dag kräver sitt, och en Dainite-sula kan utan större uppmärksamhet användas också till kostym, även om det egentligen är "fel". Praktiskt, tycker Syssloliv. Och till udda kavaj är Dainite-sulan idealisk.

Räddaren i nöden, Pediwear, har givetvis Sanders Chiswick i sitt sortiment. Mycket prisvärd och rekommenderas varmt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar