tisdag 13 januari 2009

Halsduksbotanik

Randigt har varit höstens och vinterns lösenord för halsdukar. I flera sk kvalitetsbutiker har vi kunnat notera mer eller mindre välgjorda imitationer av anglisaxiskt akademiskt mode. Här bör man se upp. Som vanligt säger ett plagg alltid något om den som använder det. En college-halsduk är som en kilt. Bäraren ska ha förtjänat kiltens tartan och halsdukens ränder. Så tänker i alla fall Syssloliv.

Den som till trots ändå vill bära en college-halsduk, utan att ha studerat i England eller USA, bör välja äkta ränder. Denna halsduk från Hackett uppfyller kriteriet. Äkta Cambridge College. (Ingen på Syssloliv-redaktionen har dock studerat i England, så vi har ingen aning om vilket av Cambridges colleges det rör sig om. Se det som en varning för dessa halsdukar.)

Om man ändå vill hålla fast vid randigt, men inser problemet med college-halsdukar kan man välja en mindre pretentiös och uppenbart akademisk halsduk, som denna festliga från Charles Tyrwhitt. Den är glad och trevlig och piffar till det svenska överrocksmörkret. Charles Tyrwhitts halsdukar är också gjorda i kashmir, vilket förvandlar vintern till sommar.

Syssloliv har dock sina alldeles egna rekommendationer. Barbours rejäla lammullshalsduk, i klassiskt Barbour-tartan, är slitstark och användbar. Den gör inga anspråk på att vara elegant eller tjusig - den är bara praktisk. Precis som Barbourjackan. Flera i redaktionen har använt denna i åratal och skulle inte kunna klara sig utan den. Just nu gratis frakt vid beställning från Country Attire.

För den, som p g a sitt yrke eller annat, söker en mer modest stil rekommenderar vi en äkta tidlös klassiker: den gråmelerade halsduken. Den är ofta lätt att få tag på, så länge man ser upp för Acryl (som inte värmer ordentligt och dessutom noppar). Inget annat än lammull eller - ännu hellre! - kashmir är att rekommendera. Vill man inte ha en gråmelerad kan man, beroende på ytterrockens färg, välja en mörkblå eller mörkröd. Den enfärgade, modesta halsduken är äkta Syssloliv. En deluxe-variant finns just nu på rea hos Crombie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar