tisdag 2 juni 2009

Valstil i valtid

Å söndag går hela EU till val till Europaparlamentet. Syssloliv är visserligen ingen politisk blogg, men sysslomannen är naturligtvis en väljare. Låt oss säga något om vilka valstilar och valkaraktärer som kan passa in på en syssloman.

Den stolte syssloväljaren är i nästan samtlige fall en äldre man som går punktligt till valurnan på valdagen. Förhandsröstning är det inte tal om. Ord som demokrati, medborgarskap och inflytande är inte plattityda modebegrepp för den stolte väljaren, som hade han lärt dem på palestinasjalskurs å en skånsk kursgård. Nej, begreppen har istället närmast nationalromantisk laddning. Den stolte väljaren röstar socialdemokratiskt, trots att hans samtliga värderingar motsvarar en djup och ärlig socialkonservatism. Men han är svensk och har alltid röstat på socialdemokraterna.

Klädsel vid valurnan: finaste söndagskostymen.

Den orubblige syssloväljaren är en stabil man med orubbliga åsikter om det mesta. Han har ett yrke som är mer gammaldags "fint" än vad det genererar höga inkomster. Han är med andra ord kyrkomusiker eller någon slags tjänsteman. Valet är borgerligt och polisfrågor engagerar. Är han yngre röstar han på moderaterna, av längtan efter högerpartiets sedan länge svunna konservatism. Är han pensionär röstar han på folkpartiet av samma skäl som den stolte syssloväljaren röstar socialdemokratiskt. Han är svensk, gnällig, har starka åsikter och har alltid röstat på folkpartiet.

Klädsel vid valurnan: udda kavaj och slips, våtkammad.

Den lantlige syssloväljaren. I Sverige gäller generellt att man inte får rösta på moderaterna om man bor på landet. Det är ungefär lika provocerande som att bära slips för ofta. Därför röstar den lantlige syssloväljaren på centerpartiet. Han är dock mycket konservativ och en analys skulle troligen placera honom som en slags gammaldags kristdemokrat. Men på landet röstar bara frikyrkliga på "KDS", och den lantlige syssloväljaren är kyrkvärd eller medlem av Lions. Alltså blir det centern. Jaktfrågor engagerar. Han hatar varg.

Klädsel vid valurnan: vardaglig, praktisk jacka

Den intresserade syssloväljaren kan sägas utgöra en blandning av de ovan nämnda syssloväljarne. Han delar den stolte syssloväljarens tro på "stororden" demokrati och medborgarskap, men tycker ändå att det politiska systemet lämnar mycket att önska. Polisfrågor engagerar starkt. Han hatar varg. Utan att veta om det bär han på en hel del socialdemokratiska folkhemsideal, men skulle aldrig rösta på socialdemokraterna. Och var han steget nära tidigare förstördes allt när Mona Sahlin blev partiordförande, emedan Göran Persson i mångt och mycket var den intresserade syssloväljarens alter ego. Fast det skulle han aldrig någonsin erkänna. Han talar gärna politik, vrider och vänder på frågorne, men är knappast engagerad partipolitiskt. Snarare tycker han att det finns något fördummande över svensk politik och inget parti motsvarar egentligen hans åsikter. Men han röstar moderat eller kristdemokratiskt.

Klädsel vid valurnan: kavaj och slips, gärna någon försiktigt politisk nål å kavajslaget för ett lite provocerande ställningstagande mot kommunisterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar