söndag 28 juni 2009

Slagkraftigt tal!

Det är möjligt, rentav sannolikt, att man inte behöver vara någon Einstein för att begripa att slagkraftigt tal hör till en af sysslolivets allra behagligaste fröjder. Sysslomannen talar nämligen i sentenser. Låtom oss kika litet å detta.

En viss sorts människor talar i förnumstigheter och snusförnuftigheter. Sådana säger kanske "Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder" eller att saker och ting "är A och O". Det är alltså fråga om ett slags skitsnack, vilket levereras som vore det resultatet av djupblodande tankeverksamhet. Det finns inget sätt att tala som sysslomannen hatar mer än just detta.

Sysslomannens egen variant av slagkraftigt tal är därför att tala i sentenser. Det handlar om att leverera slagkraftiga och avgörande korta meningar som - så att säga - gör slut på vidare diskussion. Till skillnad från den dryge snusförnuftige talaren, som bara vill verka klok, tycker sysslomannen om att chockera omgivningen med sina sentenser. Därför låter han gärna det slagkraftigt sagda avrundas med en minst lika slagkraftig skrattsalva och ett jakande nickande.

"Hur en mössa ser ut har väl ingen betydelse?!" (Sysslomannen sedan någon kritiserat hans gula solhatt).

"Jag har ingen telefon! Hahahaha!" (Sysslomannen ljuger för telefonoperatörsförsäljaren utanför snabbköpet, i det att han samtidigt knallar vidare med sina tunga matkassar).

"Äh! Dra åt helvete!" (En ofta gångbar syssloklassiker).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar