torsdag 25 juni 2009

Syssloförberedelser

Sysslomannen är visserligen inte särskilt organiserad, men väl förberedd. Framför allt är han inte pretentiös, och hans arbetsnarkomani tar sig andra uttryck än att ständigt och jämt presentera tipp-topp-resultat.

Därför arbetar sysslomannen utifrån förberedelser och visdom från tidigare erfarenhetere. Likgiltigt om han är student, eller yrkesarbetande, eller någon slags frisinnad hemmapoet, är hans produktioner resultatet av ett uniformt sätt att tänka, arbeta, skriva och tala.

För PM, inlagor och rapporter använder sysslomannen en tidigt uppställd mall med given struktur och disposition. Hur denna ser ut är upp till varje syssloman. Men märk, att det är en viktig del av sysslolivet att slänga sig med favoritfraser och älsklingsföljder i språket.

Mallen är densamma för allt han skriver. Är hans produktioner begränsade, och spridda åt vitt skilda håll, utgörs den av färdig text som ser likadan ut samtligt material. Sysslomannen omformulerar helt enkelt de meningar som behövs, lägger till de avsnitt som förväntas, och så vidare. På det sättet slipper han ju sitta och skriva något nytt varje gång. Analysen är viktigare än producerandet av text, tycker sysslomannen.

Detsamma gäller sysslomannens tal. Det kan hända att han ganska ofta håller tal. Medveten om detta har han helt enkelt satt sig ned en eftermiddag och skrivit en hel mängd med utkast till tal för olika situationer. När det väl är dags, tar han bara fram sitt gambla manus och korrigerar det som behövs. Men skriva något helt nytt behöver han inte göra. Varför skulle han det, när folk ändå inte lyssnar? För de gör de nästan aldrig.

Allt man behöver är ett par eftermiddagars idogt arbetande för att göra de förberedande uppställningarna. Så kan sysslomannen producera en mängd uppsatser och tal, som alla uppskattas och beundras, men som vid en närmare granskning helt enkelt visar sig vara ett och detsamma.

Dixi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar