söndag 21 juni 2009

Gambla tider...

För en tid sedan kunde syssloläsaren läsa ett förslag på hur en dag med alkoholen lämpligen avfiras i Sverige idag. Att brännvin och mat alltid varit en viktig del av vår kultur är allom känt och har genom historien också illustrerats på mångahanda sätt.

Ny Illustrerad Tidning beskrev hur en svensk gentleman på 1860-talets skulle skapa sig en riktigt glad dag. Det vill säga en sysslodag:

Klockan tio fm. frukost. Helan, halvan och tersen. En biffstek, en halv porter och en cigarr.
Klockan elva till tolv. En pinne sherry, en pinne portvin, en pinne sherry, ett glas punsch, en cigarr, en pinne portvin, en stenborgare, en sup, en bit och ett glas svagdricka, en cigarr, en pinne sherry.
Därefer promenad till klockan fyra em. I förbifarten en förfriskning med konjak på något bättre ställe.
Klockan fyra till sju middag. Smörgåsbord, helan, halvan, tersen, kvarten, kvinten och femton droppar, en halv öl, soppa, vin, fisk, vin, fågel, vin, dessert, vin, frukt, vin, kaffe, konjak, likör, cigarrer, punsch, sodavatten.
Klockan sju till elva em. En toddy, en cigarr, sodavatten, ett glas punsch, en tuting, fyra glas punsch, mera punsch.
Därefter avslutning i form av smör, bröd, brännvin, ost, öl och sist ett glas punsch.
(Ur: "Det glada Sverige", Stockholm 1948)

Avslutningsvis vill Redax uppmana den gode syssloläsaren att prova konceptet ofvan. Flera medlemmar av Redax har "fastat" i konceptet och rekommenderar starkt den gode syssloläsaren att prova!

1 kommentar:

  1. Jag kan rekommendera allt detta. Dock dricker jag kanske en bloody mary å söndagarne istället för ovanstående prescription..

    SvaraRadera