tisdag 16 juni 2009

De goda plaggen 6. Brougeskon

Det finns vissa fenomen som sätter extra sprätt på sysslolivet. Det rör sig om det som håller sig utanför det konventionella och måttliga.

Det kan vara conjakstryffel med havssalt och expresso, en grand double corona den rätta eftermiddagen, sköldpaddsbågar, absint, kyssa å hand, motorglasögon, eftermiddagsrus en solig måndag eller ett handskrivet brev med eget sigill. Bland dessa kryddor placerar sig syssloplagget no 6 – Brougeskon!

Denna sko med sitt välkända mönster, adderar textur och själ mitt i den välsmorda formaliteten. Det sägs att den kom till då irländska herdar började göra hål i sina läderskor för att de skulle andas bättre. Denna idylliska företeelse har idag övergått i skor som accentuerar bärarens air lika väl som en osynlig cohiba. Brougeskon är således ett av de alldra mustigaste av syssloplaggen.

Är man syssloman nog att bära upp dem är ett par välslitna brouges i oxblod möjligt att bära till nästan allt. Den ännu mer excentriske bär kanske Guives and Hawkes hagelskjutna brouges och kan då äntligen få skrida fram som en berusad jägmästare med vådligt sikte. (Kanske har man redan en gammal morbror att ärva sådana skor av efter en fordom jakt med allt för många huttar i gömslet?)

På det tråkiga och trånga coctailpartyt bärs dessa med fördel i kombination med geväder i armvecket - Garanterat eget utrymme både vid snittarna såväl som vid groggbänken!

Skål för brougeskon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar