onsdag 13 maj 2009

De goda plaggen 3. Sysslobyxan

Om byxan i Sysslolifvet har vi ordat mycket i tidigare inlägg. Det tycks förvisso vara ett djupt och viktigt ämne. Generellt kan väl sägas ungefär såhär: Inget ont om jeans, men Sysslomannen har svårt för det. Det beror dock inte på att det skulle vara fel, oklätt eller annan kritik som brukas riktas mot jeansbyxan. Nej, Sysslomannen tycker helt enkelt att hårda jeans är för obekväma. Låg midja, tajta på låret och trånga kring livet - det rimmar illa med det bekväma och behagliga Sysslolifvet.

Vår rekommendation är att du ska satsa på en snygg och bekväm byxa. Liksom med kostym och blazer finns ett brett urval av modeller, färger och kvalitéer. Passform får man själv prova sig fram till. Men de svenska modeskaparnes bidrag till World Fashion - den låga midjan - går ju helt bort. Hur kan man bära något sådant? Oskönt, ofint, otrevligt. Nej, lär av seklernas visdom om manligt mode! Har någon sett JFK i byxor med låg midja, eller ens James Dean med sådana jeans?

Byxan ska vara hög upptill och vila behagligt på höftbenet. Detta är en av de allra viktigaste Syssloreglerna och kan inte sägas för ofta.

Å ena sidan är också byxan ett viktigare plagg än kavajen, då genomlidandet av en timme i en obekväm byxa är bra mycket värre än en dag i en illasittande blazer. Å andra sidan är kavajen mer iögonfallande för betraktaren.

Byxor är ofta slitstarka om de inte tvättas för ofta. Många gör misstaget att man hela tiden tvättar eller kemar sina byxor, vilket bara sliter ut dem. En byxa behöver inte tvättas oftare än en - max två! - gånger per säsong. Vinfläckarne kan man ta bort med en tvättsvamp, tvål och vatten.

Sysslomannen klarar sig på tre sorters byxor.

Å hösten/vintern bär han helst sköna manchesterbyxor i mörkbrun eller svart (vilket passar utmärkt till tweedkavajen). Manchesterbyxan kan vara trevlig med gångveck upptill, men då får man se upp så att inte möstret är så grovt och tungt. Detta kan få byxan att kännas stor och vid. Grövre bommullstwill eller mollskinn går också bra, men bör då vara utan gångveck. Man klarar sig gott och väl med två sådana höst- och vinterbyxor.

Inför sommaren bär Sysslomannen mer tvättade material i bomull, alltså chinos. Chinon är mörkblå, grön eller beige. En av varje färg är ett bra chinosförråd, men mörkblå och olika nyanser av beige är viktigast att skaffa. Chinon kan med fördel ha gångveck upptill, även om vissa stilprofessorer motsätter sig detta. Men man får helt enkelt välja: vill jag ha det bekvämt eller skitnödigt tillrättalagt? Vidare kan en benvit linnebyxa vara "vin-festlig" vid sommarfester (och då räcker det utmärkt med nederdelen till en glad linnekostym).

Slutligen har Sysslomannen en eller två grå pressvecks, att använda till klubbkavajen. Ibland hamnar man ju i det mellanläge där kostym är för uppklätt och blazer med manchester/chinos är för casual. Här räcker det med en enda byxa i mörkgrå ull. Gångveck eller inte spelar ingen roll. Vill man kan man ha en byxa i flanell för höst- och vinterbruk, och en i tunnare lätt ull för sommarbruk.

Till sist: Ska byxan ha pressveck? Den grå byxan åtminstone bör väl ha det, men pressveckens skärpa råder det olika meningar om. Den som vill vara högtidlig kan ju stryka dobbelveck. Delad glädje är ju, som bekant, dubbel dito.

2 kommentarer:

  1. Ett mycket bra och roligt inlägg! tackar, sysslolif!

    SvaraRadera
  2. Pressvecken ska kunna gå och skära sig å. De ska vara så att de klyver luften framför benen.

    Amarkand

    SvaraRadera