onsdag 28 januari 2009

Den gyldene medelbyxan

Pressvecks för uppklätt – jeans för slarvigt. För den som inte insett det säger nu Syssloliv med klar och myndig stämma: chinosbyxan är alltid rätt och löser de flesta av dina bryderier på byxfronten!

Det är ingen hemlighet att jeans är olämpligt i de flesta situationer. Trots det upphöjs denna grovbyxa – detta blåställ – i våra dagar till himmelska höjder. Jeansbyxans öde är dock bestämt till att – i fråga om stilgrad – aldrig nå högre än den s k mjukbyxan.

Annat är det med chinosbyxan; den passar så gott som alltid in då inte det finns ett formellt klädkrav som säger något annat. Genom sin oändliga variationsrikedom fyller den varje krav som en normal karl kan och bör ställa på en god herrbyxa. Mer om detta i senare inlägg. Här skall dock göras upp med två vanliga missuppfattningar beträffande bomullsbyxan.

Först; vissa ser chinos som något som endast hör till sommaren. Här svarar Syssloliv diplomatiskt att färgen avgör. Färgen på sina chinosbyxor varierar man med fördel efter årstiden. Till sommaren hör helt riktigt den klassiskt khakifärgade byxan, hösten kräver en mörktonad brunbeige medan man om vintern trivs med mossgrönt. Den marinblå färgen kan tyckas marint somrig men fungerar också utmärkt om vårvintern. Färgen avgör också i någon mån kombinationsmöjligheterna; de mörkblå är som gjorda för den ljusblåa skjortan vare sig rödvinet runnit ner eller inte och de mörkare vintertonerna passar de tjocka tröjorna och tweeden fint. Tweedkavaj till chinos alltså? Kavaj till chinos ö h t?

Ja, vissa hävdar att chinos till kavaj ser tokigt ut och bör undvikas. Syssloliv svarar att inget kunde vara mer fel. Tvärtom lämpar sig chinosbyxan till kavaj i väldigt många situationer och yrken. Om inte ens arbete ställer andra krav på en formell klädsel – som för exempelvis en domstolsjurist eller begravningsentreprenör – är chinosbyxan tvärtom att föredra framför en alltför tillknäppt, tillrättalagd och skitnödig pressvecksstil. Den mer avslappnade stilen har kommit att kallas ”smart casual” och tillämpas flitigt inte minst av män mer akademiska yrken och kretsar. Där intar chinosbyxan en omistlig roll vid sidan av en annan favorit; manchesterbyxan.

Avslutningsvis uppmanar redaktionen – som själva är aldrig lämnar redaktionen utan ett par chinos i närheten – Er trogna läsare att berätta om era erfarenheter av den mjuka bomullsbyxans gyldene medelväg. Och kom alltid ihåg; chinos är Syssloliv.

3 kommentarer:

  1. Ett alldeles lysande inlägg! Jag undrar dock: kan man inte använda jeans som ett slags casualplagg ändå? Jeans till skjorta och v-ringad tröja, en "vanlig dag"...är det helt fel? Alltså om man är på ett jobb som ej kräver kostym.

    /Andreas R

    SvaraRadera
  2. Tack för din goda fråga.
    Jeans kan gärna användas som casualplagg i lagom mängd "en vanlig dag". Ska man kombinera dem med skjorta eller v-ringad tröja samt kavaj finns det dock vissa krav om man vill se något så när korrekt ut. Jeansen bör vara:

    1)Hela
    2)Rena
    3)Enkla, dvs inga blaffiga tryck på skinkan eller märkliga sidfickor eller grälla sömmar.
    2)Vara av klassiskt snitt, dvs rak a la Levis 501 eller motsvarande.

    Slitna jeans är ok så länge slitaget inte skapat ett hål ännu eller blottade tråd ändar. Notera att jag nu alltså talar om jeans som bäres i halvofficiella sammanhang. Ett par slitna jeans med modernt snitt kan vara mycket snygga på tex en varm sommardag på nationsklubb men det är inte syssloliv..

    SvaraRadera
  3. Hej alla!
    Jag delar nog redax uppfattning att jeansen inte hör yrkeslivet till.
    Att ta på sig ett par dressmanjeans av gubbmodell till den rutiga grovskjortan när man ska handla i charkdisken om lördagen är helt OK i mina ögon och skapar en ledig och skön kontrast till vardagens mer uppstyrda klädsel.

    SvaraRadera