tisdag 12 maj 2009

De goda plaggen 2. Sysslokavajen

Den udda kavajen, blazern, tillhör Sysslolivets allra bästa vänner. Var och en som vill leva Syssloliv häpnar aldrig att glädjas över den udda kavajens stora användningsområde. Blazern är trevlig, praktisk och utmärkt för vardagens allehanda. För alla som arbetar eller studerar i sammanhang där kostymen helt enkelt är för uppklädd finns det inga gränser å blazerns betydelse.

Dagens blazer fick sin form under tidigt 1900-tal då kostymöverdelen började användas till en udda byxa för att skapa en något mer avspänd stil. Det rörde sig då nästan uteslutande om sportiga sammanhang. Idag avgör matchningen med skjorta, byxa och slips om man är ledig eller välklädd.

När det gäller Sysslokavajens passform gäller generellt vad vi tidigare sagt om kostymen. Beträffande knapparne bör man tänka symetriskt. Alltså, en tvåknäppt kavaj ska ha två, eller helst fyra ärmknappar å vardera sida. En treknäppt kavaj ska ha tre eller fem dito. Det är vidare viktigt att akta sig för kavajer utan slitsar. En slitslös blazer smiter åt runt ryggslutet på ett olustigt sätt och får kavajen att se "ogjord" ut.

Sysslomannen klarar sig egentligen å endast tre blazers.

Han behöver en jordenrunt-kavaj för sommarbruk. Denna bör vara i beige eller benvit och kan gärna vara av linne. Har den å andra sidan inslag av syntetmaterial gör den skäl för sitt namn och kan tvättas i egen maskin, vilket är vansinnigt praktiskt.

För höst-, vinter- och tidigt vårbruk klarar sig Sysslomannen långt på en välsittande tweedkavaj. Denna är givetvis grövre och varmare än sommarkavajen, men också mörkare i exempelvis gröna eller bruna nyanser. Ett lätt rutmönster i gult eller rött är trevligt. Denna kavaj kombineras med fördel till varma tröjor. Under tidig höst och tidig vår används den gärna som jacka med halsduk, då det inte finns någon mening med att springa i långrock om det inte är påkallat.

Till sist har Sysslomannen en klubblazer; mörkblå med guldblanke knappar. Tyget kan vara tunnare ull eller lite grövre kamgarnsserge. Likgiltigt vilket. Desto viktigare är dock att ta sig en funderare över blazerns knappar. En köpt klubbkavaj har egentligen "temporära" knappar med tillverkarens symbol. Tanken är att man ska byta ut dessa mot egna klubb- eller regementesknappar. Förutsätter klubben att man ska bära klubbkavaj bör de alltså tillhandahålla sådana knappar. Militärer kan tillämpa den gamble "sprätta från uniformen-principen". Tillhör man ingen sådan klubb eller regemente bör man ha helt släta blanka knappar.

Jorden runt-kavaj, tweedkavaj och klubbkavaj räcker långt. Allt utöver det är lyx, som kan vara trevligt men inte är nödvändigt.

1 kommentar: