söndag 17 maj 2009

De goda plaggen 4. Syssloskjortan

I do not mean to suggest for a moment that all it takes to be a top executive is a custom-tailored european suit. You also need the shirt and tie.
Trots Dave Barrys väl valde är skjortan aldrig något annat än ett underplagg. Sysslolifvet fordrar därför ganska många skjortor, så att skjortan kan bytas efter varje bad/dusch. Syssloskjortan bör således vara av god kvalité, av uppenbart ekonomiska skäl. Den ska ju hålla för många tvättar.

Skjortan är alltså inte Sysslomannens "finplagg", eller något han har då och då. Han har inget annat. Skjortan är för honom vad T-tröjan är för så många unga svenska män idag. Sysslomannen måste ha skjorta lika självklart som bekväma kalsonger och rejäla strumpor. På jobbet, till kostymen eller till kavajen med slips. Eller mer avslappnat uppknäppt till samma kostym eller kavaj när tillfället fordrar det. Uppkavlade ärmar till sköna sommarchinos eller små shorts under sommaren, eller till en skön tröja på lediga dagar. Enda gången Sysslomannen inte använder sig av skjortan som underplagg är när han bär sin sköna tenniströja om sommaren. Men å andra sidan - även denna bekvämlighet av piké har karaktär av skjorta!

Sysslomannen satsar därför först och främst å ganska neutrala skjortor, utan hänsyn till modets nycker. En uppsättning ljusblå skjortor - såväl mer dressade med dubbelvikt manschett, som Sysslofavoriten med buttons-down för casualbruk - är den bästa grunden. Utöver detta bygger man vidare med någon finrandig i vitt och ljusblått och någon trevlig rutig som kan vara mer kulört.

Den vita skjortan med dubbelvikt manschett (och gärna i poplinbomull) är givetvis ett nödvändigt ont, som ofta fordras till kostymen. Över huvud taget trist att ha att göra med en sådan skjorta före och efter, men väl rätt trevligt när man bär den.

Sysslomannens favorit är emellertid den choisefria hemmaskjortan. Den behöver egentligen inte vara av god kvalité. Den kan vara gammal och sliten, med trasiga manschetter eller förlorade knappar. Den kan vara ljusblå, eller grovt storrutig. Men det är hemmaskjortan - en trotjänare för de lediga dagarne, en bekväm vän som känner sin Syssloman.

Till sist något om modellen. Ja, det spelar inte så stor roll om skjortan har en rak skuren klassisk modell eller en mer "slim fit". Allt beror på bärarens egen figur och trivsel. Men betänk att en rakt skuren skjortan kan få den lille att se pösig ut, liksom de slimmade skjortorna är störttråkigt uttjatade som om allt tajt vore rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar