tisdag 12 maj 2009

De goda plaggen 1. Sysslokostymen

If a man runs for president, interviews for a high-level job, or needs a good table at a smart restaurant, chances are he'll be wearing a suit.
Alan Flussers ord i bokön Dressing the Man gäller också Sysslomannen.

Kostymen är ett tidslöst plagg som den som lever Sysslolivet alltid har god nytta af. Grundformen med jacka och byxa har väl sett likadan ut i drygt 100 år, däremot ändras passform och snitt alltefter tidens smak.

Sysslomannen är inte särskilt trendkänslig, utan ekonomisk och har svårt för krångel när det gäller kläder. I ett Syssloliv har man alltså klassiska kostymer. Helst två-knäppt, men tre-knäppt går naturligtvis också an. Enkelknäppt passar de flesta, men den som kan bära upp en dubbelknäppt kostym bör utan tvekan göra det. Dubbelknäppten gör sig bäst högt knäppt och - för allt i världen! - med slitsar. Hög eller låg knäppning är en fråga om smak, så länge kavajjackan smiter åt.

För tillfället är det många som går omkring i korta kavajer, så att jackan slutar mitt på ryggslutets mitt eller till och med därovan. Detta är helt vansinnigt, fult och opraktiskt. Det ser barnsligt och oklätt ut. Principen är att jackans längd ska vara till tumvecket i den nedåt sträckta armen. Detta är, så att säga, tumregeln. Mihi.

En Syssloman har 50-talsideal och klarar sig bra med två kostymer. Vana kostymbärare på 50-talet nöjde sig nämligen ofta med just två. Kostymerna varvades varannan dag, emedan skjorta (ett underplagg!) och slips byttes kontinuerligt. Detta var praktiskt, trevligt och otillrättalagt elegant.

Väljer man modellen med två kostymer bör man ha en mörkblå och en mörkgrå. Den mörkblå blir den festliga kostymen, och den mörkgrå den mer affärsmässiga. Den mörkblå blir bröllopskostym, den mörkgrå blir begravningskostym. Den mörkblå kan dessutom ha lätta kritstreck, för att festa till den ännu mer. Den mörkgrå, å andra sidan, ska vara enfärgad och diskret. En svart kostym har man ingen direkt användning för, försåvitt man inte är begravningsentreprenör eller präst.

1 kommentar:

  1. Som sysslomannen säger - "Mörkblå - mörkare än svart!"

    Anglofil

    SvaraRadera