torsdag 10 december 2009

Ståndsmässigt uppträdande 1. Officeren

Inom de flesta yrkeskategorier finns olika uppträdandekoder. Eller fanns, rättare sagt. Som alla andra goda seder har även denna försvunnit. Men hur borde det vara? Och - för att spetsa till det hela å sysslovis - vilka konsekvenser får det när man inte är på jobbet?

En gång i tiden var officeren mönstret för alla män i fråga om adekvat klädsel, hållning och grace. Det gäller visserligen inte mertalet av dagens militärer, där de flesta antingen är dansbandslyssnande överstelöjtnanter eller vikingalika och lajvlekande fänrikar.

Men genom uniformen borde ju officeren ha mycket gratis. Tänka sig, att alltid kunna vara så elegant å jobbet. Den strama uniformen fordrar god hållning. Här ska vi tänka på den gamble svenske löjtnanten, som alltid har varit ett föredöme när det gäller korrekt svankning, rakt huvud, manliga mustascher och korrekta manér, inte minst - ja, i synnerhet - visavi damerne. Kavallerilöjtnanten intar här en synnerlig särställning.

När officeren inte är i tjänst följa hållningen med honom utanför kasernerne. Han ska vara rakryggad och med vakna ögon. Han ler inte i onödan, men när han ler gör han det med lagom charmans och inför den flickas hand han kysser. En officer är en gentleman och det är inte tal om annat sätt att hälsa å ogifta damer, än att kyssa deras hand. Eftersom de unga snärtorne idag inte är vana vid sådant fnissar de till och rodnar. Officeren, som ju inte vet av annat sätt att hälsa å dem, räddar situationen genom att verka obemärkt och föra in samtalet å något annat.

God fysik är A och O, och uppnås, där ridning inte förekommer, med en rejäl motionshund. Denne heter Archibald eller Caro.

Slutligen ska något sägas om frisyren. En illa klippt officer är som en skandal i Kungahuset. Det får helt enkelt inte förekomma. Han ska vara kortrakad, alltså snaggad, i sidorne och i nacken. Överhåret ska vara något längre. Beträffande överhårets längd finns ett visst utrymme för eget tycke och smak. Viktigt är dock att det finns en ordentlig bena. Kortrakad hjässa, som vore det fråga om en amerikansk marinsoldat, är det inte tal om för vår officer.

3 kommentarer:

  1. Man frågar sig: Vilka konsekvenser blir det för denna ståndstyp om han är hemme ifrån jobbet?

    /d

    SvaraRadera
  2. "vikingalika och lajvlekande fänrikar" - hoaho! Som skjuter hundar i kosovo och åker finlandsbåt. Som dansar till kosdisko på slitz sweden tour och tribaltatuerar sig. Har sett dom.

    /amarkand

    SvaraRadera