måndag 14 december 2009

Att vara "århundrademustig"

Sysslofokus är för närvarande ståndsmässighet. Därför ska våra läsare få fundera något över begreppet "århundrademustig".

Alla är "århundrademustiga" - på ett eller annat sätt. De som är mest inriktade på självständighet och att "inte vara som alla andra" kan nästan alltid sorteras in i "slutet av 1900-talet/början av 2000-taletmustigheten". De köper plagg som de tror att ingen annan bär, och de ger sina barn namn som Liam och Noel i naiv tro att de gjort unika val.

Om man är medveten om vilket århundrade man har sin mustighet kan vardagen bli så mycket enklare, roligare och - framför allt - litet mer av ett syssloliv.

Välj och braka!

Medeltidsmustig
A. Du tycker om helstekt mat som du sköljer ner med vin. Observerae att maten ska sköljas ned med vin, vilket alltså inte ska sippra fjantlöjligt på läpparne. Till måltiderna hör mycken skratt, skrål och glädje.
B. Humor: Sparka andra i baken, eller - för all del - att sätta sig å andra.
C. Kläderna är fräggranna och uttrycksfulla.

1600-talsmustig
A. Du tycker om flerrätters, och det gör dig ingenting om du blir riktigt fet av att äta så länge maten är god och vällagad. Tyskt vin är bra vin.
B. Dans och musik gläder dig.
C. Du är välklädd utan att vara uppklädd, blandar välputsat och avslappnat. Stora kostymer.

1700-talsmustig
A. Matens kvantitet är fullkomligt oväsentlig i förhållande till kvalitén. Du älskar efterrätter. Franskt vin.
B. Humor: Kurragömma och kvinnor.
C. Kläderna ska vara välsittande, visa figur och midja. Det blir en slags preppystil när du blandar klassiskt herrmode med små granna detaljer, såsom skojiga strumpor eller en uttjatad röd näsduk till smokingen.

1800-talsmustig
A. Det ska vara smörgåsbord! Ägg, sill, kallskuret, skinkor, Janssons, korv - mycket korv. Du gillar öl, men ännu mera punsch.
B. Humor: Städad och torr.
C. Det finns två sorters stilar. Du kan bära det klassiska med fokus å det mörka och korrekta; inget lek, inga tramsiga färger annat än - möjligen! - å slipsen. Eller också gillar du det uniforma. Hur civil du än är klädd ser du ut som en paradofficer, med välsittande rock, matchande korrekt slips och mycket välputsade skor. Hatt.

1 kommentar:

  1. Vilket uppsving Sysslolivsbloggen har visat den senaste tiden. Bravo!

    SvaraRadera