fredag 30 oktober 2009

Halloween!

Sverige är ett land med ångestladdad dödsskräck. I inget annat europeiskt land går det så lång tid mellan dödsfall och begravning som här. Snittet är en månad, medan norrmännen enligt lag begraver sina döda inom åtta dagar.

Eftersom vi är rädda för döden leker vi Halloween i dessa dagar. Istället för ett medicinskt faktum, blir döden då istället en trevlig maskerad. Ety, marginaliserad är sedan länge den fina svenska sedan att särskilt använda denna helg till att minnas de döda. Bättre då med med någon slags bjudning, eller "festa" som de flesta Halloween-utövare kanske säger.

Sysslomannen däremot är en gammal god svensk och hatar alla slags white trash-fester. Därför kommer han i morgon kväll, efter en bättre middag i hemmets lugna vrå, besöka sina käras gravvårdar å kyrkogården. Där kommer han att tända något ljus samt i stillhet minnas dem som gått före, i ödmjukhet över livets gåva och inför det faktum att även han har döden att se fram emot.

Väl hemma kommer han att vara klädd i en lufsig kofta, så att intrycket av "arga gubben" blir komplett när han kastar ut de tarvligt utklädda grannungarna i oförståndets och dumhetens kyla, som de genom egen lojhet och oförstånd förutbestämts till.

Sysslolif önsker en god allhelgonahelg!
Memento te mortalem esse.

3 kommentarer:

  1. Brilljant, som vanligt. Det här är en underbar blogg. För mig kommer kvällen bestå av lammstek och rödvin, samt ett ljus i mörktret på en liten grav vid vattnet.

    SvaraRadera
  2. Sysslomannen är en gammal god svensk...?

    SvaraRadera
  3. Jag hoppas att sysslomannen i allhelgonatid håller sig till det gamla goda svenska!

    Bra blänkare detta som så ofta!

    SvaraRadera