söndag 5 april 2009

En sysslokväll i ett syssloliv

Våren har kommit och vad gör man med den lördag man plötsligt fått en lucka? Vännerna samlas å eftermiddagen efter den första vårhelgen.

Man har kavaj och pressvecks, eller kostym och rosa slips för att framhäva den rödflammighet som vårsolen eller det myckna vindrickandet framkallat i ansiktet. Man dricker ett franskt vitt vin – Poully Fume 2006 och äter ankpaté på snitt medan kvällssolen går ner. Då beger man sig ut å restaurang.

Eftersom ankan fortfarande gör sig påmind struntar man i förrätt och går direkt på varmrätten. Man äter:

Det mustiga alternativet - Lammlegg med gemsallad,schalottenlök,chorizo och grönaärtor. Detta sköljs ner med mängder av rött vin förstås i detta fall en Bellingham, Cabernet Sauvignon ifrån Sydafrika 2005.

Det våriga alternativet med grillad tonfisk med blomkålscreme, grönsaksvinaigrette.koriander,mandelpotatis chips och fyra sorters peppar. Till detta dricker man ett spanskt rosévin Agramont Navarra 2007.

Man avslutar taffeln med Chokladtryffelterrinne.

Efter detta går man å en bättre bar och tar en snabb espresso innan man går in på drinkmenyn. Det själklara alternativet blir en djupgrön cocktail med absint, limejuice, vodka, mynta och vispad äggvita. Vispad äggvita är vårens passion.

Efter denna kväll är man en nöjd syssloman. Man knäpper upp en knapp i och hummar lite grand åt det angenäma susandet i huvudet. Man somnar godth som en skjuten kejsare. Ytterligare en sysslodag i ett syssloliv.

3 kommentarer:

  1. Tema Mustighet på Syssloliv är det bästa som har hänt sen skivat bröd.

    SvaraRadera
  2. Låter som en fantastisk kväll! Är den ägta?

    SvaraRadera
  3. Kvällen är helt ägta om vi gör tillägget att ett antal Mojitos och bloody marys fick komplettera absinthen. Bloody marys är förstås musiga och ganska mycket syssloliv. Den vanliga (ofta dåliga) mojjiton gjord på nån färdigblandad soppa är dock inte syssloiv.

    När sysslomannen ska vara lite vårig eller vill omväxla GT:N på en uppsluppnare tillställning kan han med fördel dricka en Sysslomojito för att musta upp.

    En sysslomojito ska göras ENDAST på färskpressad limejuice, rom och grovt rörsocker (gärna muscovadosocker) kring glaset som man naturligvis bestryker med en lime. Sen i med myntan. Den sura limen är inget för någon med klen mage varför sysslomojiton ofta blir en vattendelare mellan sysslomän och vanliga män.

    SvaraRadera