lördag 18 april 2009

Den hembske förkylningen

Så var det då dags! Den vår som nu bejublas och högtidligt hälsas har gjort sitt intåg i depressionernas och glädjepillrens underbart befriade land. Ett drygt halvår av totalt mörker, kyla och åtta timmars arbetsdag har nu nått sitt slut. Temperaturen har stigit till strax under 10 grader, solen lånar oss några strålar och svensken kastar av sig alla sina mörka uniforma vinterkläder, plockar fram de knälånge Dressmann-shortsen och hyllar den efterlängtade våren.

Ur ett internationellt, eller i alla fall kontinentalt, perspektiv är det förvisso fortfarande vinter i Sverige. Men det gör detsamma, eftersom vi har valt att kalla just denna period för vår. Den svenska vårens bejublade intåg kanske lättar upp den tragiska vinter- och mörkerdepressionen, som ju är så vanlig i socialförsäkringarnas förlovade land. Men dessvärre ersätts detta av en annan folksjukdom. Den hembske förkylningen.

Den hembske förkylningen är en av Sysslomannens värsta fiender. Att vara förkyld är knappast Syssloliv. Samtidigt kan det ju heller inte betraktas som ett misslyckande i strävan efter Syssloliv, bara för att man råkar bli förkyld. Så är det naturligtvis inte. Däremot kan man bemöta förkylningen som en ägta Syssloman, och därmed gå segrande ur det hela. Låtom oss ge någre råd.

1. "Svettas in våren". Där artikelförfattaren kommer ifrån har detta utmärkta råd länge undervisats. Svettas in våren! Alltså: vinterrocken kan hänga med ett bra tag in i april. Kashmir- eller ullhalsduken likaså. Handskar är en självklarhet en bit in i maj. (Inte minst vid second hand-shopping är handskar ett klokt val året om.) Var varmt klädd. Byt hellre skjorta två gånger om dagen, istället för att gå ut i vårsolen som vore det sydspansk sommar.

2. Undvik barn. Små barn, i synnerhet dagis- och skolbarn, är erkända smittbärare. Undvik dem under förkylningstiderne. Den som har egna barn bör under denna period vara särskilt noga med att lära ut, och praktiskera, sund vardagshygien. Tvätta händerna regelbundet och ofta varje dag.

3. Se till att ha en läkarvän. En god vän som är läkare är en klok investering i alla sjukdomstider. Ett gott SMS-råd kan lugna den förkylde. Tips om halsmedicin eller förebyggande medicin kan betyda mycket!

4. Praktisera den klassiska huskuren. Så fort förkylning nalkas - ety, man måste lära sig att känna igen dess inledningsfas, för det att förkylningen helt har brutit ut - bör man göra följande. Först tar man på sig sin pyjamas och morgonrock. Varma tofflor eller tjocka strumpor. Sedan går man till köket. Två delar varm mjölk och en del konjak hälls upp i en mugg och drickes i lagomt tempo, ungefär som en kopp te. Kort därefter, med viss andhämtning, tar man två alvedon, eller motsvarande, och går till sängs. Man lägger sig tidigt och "sover ut". Även om man är varm av alvedonen, eller pyjamasen, bör man sova med en extra pläd eller filt över täcket. En svettig och varm natt masar undan förkylningen. Behövs det tar man ytterligare två alvedon å morgonen. Å sen eftermiddag/kväll upprepas huskuren om förkylningstendenserne kvarstår.

3 kommentarer:

  1. Ett annat mytomspunnet knep är att "supa bort förkylningen". Det är en stor kontrovers kring folks förtroende för metoden som går ut på att helt enkelt supa till ordentligt samma kväll som man känt av förkylningen.

    Jag kan dock med flera försök bakom mig säga att knepet i hälften av gångerna fungerar förvånandsvärt bra. Man lurar kroppen att man inte alls är sjuk. Man säger helt enkelt ifrån genom att festa till och lurar på så vis förkylningen att den är en blindgångare.
    Hälften av gångerna går det tyvärr inte och man vaknar än värre en om man nöjt sig med en toddy.. Det är alltså lite av en rysk roulette som kan vara oöverträffat effektiv eller katastrofal. Prova säger jag!

    SvaraRadera
  2. Tack för ett bra inlägg på Syssloliv!

    Håller också med amarkand om sättet att supa bort förkylningen. Kan inte problemet vara att man på fyllan ofta klär sig för tunt, eller tror att man inte fryser? Och därför kan supandet få motsatt effekt för förkylningen. Åtminstone i 50 % av fallen...?

    SvaraRadera
  3. Min far sade en gång något klokt till mig när jag var förkyld och klagade över detta.
    - När jag är förkyld tar jag mig alltid en rejäl whiskey.
    - Blir man friskare av det?, frågade jag.
    - Det har jag ingen aning om, svarade han. Men jag har fasen så mycket roligare under tiden jag är sjuk!

    SvaraRadera