lördag 21 november 2009

Englandsresa

Om sysslomannen eventuellt ska resa till England, låter han inte eventuella skavsår eller sjukdomar hindra den skojiga upplevelsen.

söndag 15 november 2009

Dressing gown valet

Vi avslutar Syssloveckan med att göra en sista djupdykning i veckans tema - Dressing gown (och/eller pyjamas). Nu till ett område som endast nämnts flyktigt - att välja rätt! Syssloredaktionen har därför haft Boris M. Jisander till förfogande för att som modell visa upp olika bra och dåliga exempel å gowns. Låtom oss skåda:

Här ser vi en klassisk variant i siden, fin färg och stiliga ränder. Garanterat ett Syssloalternativ.
Här ser vi en liknande skuren modell fast i pupur. Syssloredaktionen ställer sig tvekande till färgvalet, purpurn som i det gambla Rommariket var en kejserlig färg, endast förbehållen kejsaren, kan blir lite tvetydig i många sammanhang.

Vi säger det igen - ser stulen ut!

Här har vi en rosa frottévariant som förvisso inte ser stulen ut men som en tokrolig variant av Hugh Heffners ökända rock. Dock gör sig playboykungens air inte i frotté varför vi avråder ifrån denna modell.


Ännu mer frotté varför vi påminner om att Syssloredaktionen egentligen rekommenderar bomull som tidigare nämnts. Men annars är ju den här färgen mustig och kan vara ett gott komplement till den underliggande siden pyjamasen å vintern.


Här har vi slutligen ett "ta plats mustigt" alternativ i frotté! Notera vad fint det blir med kontrasten med blå pyjamasbyxor under, ett trick som även den Svenska Fanan praktiserar med framgång. Hurra!

Ah! Ett klassiskt alternativ som inte kan ogillas. Passar bra i vit länstol.

Grönt är skönt och vilken lyster - Matchar fasanhannens bröst! En klar Sysslovinnare!


Denna variant är lite för 80-tal för Syssloredaktionen, men på rätt Syssloman kan det säkert vara en seger.

onsdag 11 november 2009

Sysslotävling andra delen – Ägta Syssloman?


Efter att ha synat skurken Jisander i sömmarna och underkänt denne på veranda punkt när det gäller sysslomannaskap (och övrigt aktningsvärda egenskaper) fortsätter vi att ställa oss frågan om individer i vårt avlånga land – Sysslo eller ej?

Denna gång är det den pensionerade advokaten Bo Hållenius som frågan gäller. Bo möter ni i Svt:s dokumentär Moderna Måltider. OBS: Glöm inte att ni drar fram tidslinjen tills EXAKT 44.00 minuter in i programtiden.

Filmen ser man HÄR.

Är detta en Syssloman eller ej?

torsdag 5 november 2009

Dressing gown dekadens

Sysslomannen faller ibland djupt men - han faller vackert. Särskillt faller han för exklusiva rökrockar och ett eskapistiskt leverne isolerad från en otacksam omvärld (se tidigare inlägg som "Orka med landet lagom" och "Den förpestade stadsbilden").

Sysslomannen startar då sin dag på kvällen, gärna genom att dra å sig tofflorna i samma andetag som en flaska Whiskey intages (se bild). Man just dessförinnan vaknat i rökrocken med gårdagsnattens air av dekadens och ciggar omkring sig. Rökrocken, ett nästan lika sällsynt väsen som Sysslomannen, blir då en slags tillvaro i sig - en tillflykt, ett sista värn. Man lever i den dygnet runt.


Hemmet blir en borg dit möjligtvis väl valda gäster må komma att dela dekadensen. Man klär sig i toga (över rökrocken) och dricker varje ny klunk ur nya glas, spelar pingpong eller krocket (inomhus), blir blasé och chanserar långstamt till spillran av en Syssloman. Man har inlåtit sig i Dressing-gown dekadens, detta så många Sysslomäns sorgliga öde. Hur det slutar? I rökrocken förstås!

Den som vill se ett besök hos en fallen Syssloman kan se detta klipp om ett besök hos Quilty.

Dressing gown-romantik

The dressing-gown - eller helt enkelt morgonrocken - tillhör sysslomannens bästa vänner. Ety, den stämmer väl överens med hans något franska inställning om att hans hem är hans absolut privata och ointagliga borg.

Låtom oss systematisera bruket.

Morgonrockens stil ska vara enkelt elegant. Den kan vara i siden, nästintill kimono, men då är det viktigt att den inte är för kort. Siden kan dessutom bli lite, hur ska vi säga, för mycket... Vit frotté går naturligtvis bort; det ser ut att vara stulet och är på tok för varmt. Nej, bäst är en enkelt mönstrad morgonrock i bomull, där tjockleken kan varieras efter tycke och smak.

Morgonrockens detaljer. Enkla således. Knytbandet i midjan är viktigt. Bröstfickan kan vara festlig för glasögon, pipa eller bröstnäsduk. Sysslomannen stoppar allt detta i samma bröstficka, ihopknölat.

Under morgonrocken kan man ha allting: pyjamas, byxor och skjorta med slips, naket. Den som bara har sin morgonrock efter duschen är ingen syssloman. Den som har ett par tofflor till har förstått.

När bära morgonrocken? Om morgonen vid uppstigandet. Hela den lediga dagen, förutsatt att man är klädd i skjorta och byxor under (se bilden). Vid sänggåendet, efter ombytet till den gamble pyjamasen.

Varför morgonrock? Sysslomannen är till naturen folkskygg. Han vill helst vara i fred. De bästa stunderna livet har att erbjuda är därför hemmets stunder. Och sysslomannens hem är hans borg. Det betyder att det är hans och ingen annans. Därför svarar han sällan i telefon och öppnar sällan dörren. Han vill vara i fred! Morgonrocken i hemmet är därför ett sigill på detta, ety den signalerar detta underbara: Här, hemma hos mig, bor jag, inte du. Så, låt mig vara i fred!

Alltså, kära läsare, god morgonrock! Mihi.

söndag 1 november 2009

Vinterväst

Vad trevligt det är med sådana här västar utan knappar, tycker Syssloliv.

Särskilt denna årstid är västen utan knappar skön att ha under kavajen. Den v-ringade tröjan blir ibland för varm, emedan den trevliga västen utan knappar ("slipover") skapar stilfull elegans till kavajen och slipsen. Lagom varmt. Lagom akademiskt. Full pott sysslolif.

Sysslomannen klarar sig med en (max två) sådana västar. Helst ska den vara i ett tråk-klassiskt utförande, till exempel marinblått. Med en fiskbenskavaj, en tartan-rutig slips, en kraftig glasögonbåge och en välkammad lugg blir det hela trevligt och bekvämt.

Så, vad skönt det är med sådana här västar utan knappar!