torsdag 5 november 2009

Dressing gown-romantik

The dressing-gown - eller helt enkelt morgonrocken - tillhör sysslomannens bästa vänner. Ety, den stämmer väl överens med hans något franska inställning om att hans hem är hans absolut privata och ointagliga borg.

Låtom oss systematisera bruket.

Morgonrockens stil ska vara enkelt elegant. Den kan vara i siden, nästintill kimono, men då är det viktigt att den inte är för kort. Siden kan dessutom bli lite, hur ska vi säga, för mycket... Vit frotté går naturligtvis bort; det ser ut att vara stulet och är på tok för varmt. Nej, bäst är en enkelt mönstrad morgonrock i bomull, där tjockleken kan varieras efter tycke och smak.

Morgonrockens detaljer. Enkla således. Knytbandet i midjan är viktigt. Bröstfickan kan vara festlig för glasögon, pipa eller bröstnäsduk. Sysslomannen stoppar allt detta i samma bröstficka, ihopknölat.

Under morgonrocken kan man ha allting: pyjamas, byxor och skjorta med slips, naket. Den som bara har sin morgonrock efter duschen är ingen syssloman. Den som har ett par tofflor till har förstått.

När bära morgonrocken? Om morgonen vid uppstigandet. Hela den lediga dagen, förutsatt att man är klädd i skjorta och byxor under (se bilden). Vid sänggåendet, efter ombytet till den gamble pyjamasen.

Varför morgonrock? Sysslomannen är till naturen folkskygg. Han vill helst vara i fred. De bästa stunderna livet har att erbjuda är därför hemmets stunder. Och sysslomannens hem är hans borg. Det betyder att det är hans och ingen annans. Därför svarar han sällan i telefon och öppnar sällan dörren. Han vill vara i fred! Morgonrocken i hemmet är därför ett sigill på detta, ety den signalerar detta underbara: Här, hemma hos mig, bor jag, inte du. Så, låt mig vara i fred!

Alltså, kära läsare, god morgonrock! Mihi.

5 kommentarer:

  1. Fantastiskt inlägg! Formligen Älskar morgonrock! Bra idé med bomull istället för frotté. Kanske får man önska sig ett inlägg om olika mönster, och kanske något om tofflor.

    SvaraRadera
  2. Även jag måste dela ovanstående kommentators entusiasm över inlägget. Däremot är det en annan sak som bryder mig en smula. Jag antar att Sysslomannen ikläder sig morgonrock när han är ensam eller i sällskap av sin fru. Inte när han har gäster, som en markör av att det är hans hem? Och gäster har han väl, även om ni på sistone fått honom att framstå som något av en enstöring.

    SvaraRadera
  3. Hur gick det med sysslotävlingen egentligen?

    SvaraRadera
  4. Vit frotté - stulet! Mohahaha!

    SvaraRadera
  5. Å frågan om morgonrock och gäster kan man väl svara: Det beror på vad det är för gäster.

    Givetvis skulle sysslomannen vara adekvat (advokat-) klädd om han hade folk å kalasmiddagsbjudning. Men låt oss säga att en gammal vän ringer å dörren, delvis planerat. Vad hindrar då att sysslomannen öppnar i sin bekväma morgonrock? Det är ju ändå hans hem. Och den besökande vännen är väl införstådd i detta faktum. Ety, de flesta som kliver innanför tröskeln å ett sysslohem är själfva sysslomän!

    Men då morgonrock bäres inför besökare bör det dock inte vara tal om naket under. Testa istället följande alltför sällan brukade outfit:

    - byxor av den modell du plägar bära (pressvecks, chinos)
    - skjorta, gärna med slips
    - skinntofflor eller vanliga skor (valet beror å bostadens storlek)
    - morgonrock i bomull eller siden

    Detta är elegant, bekvämt och - framför allt! - förbannat hemtrevligt!

    /Redax

    SvaraRadera