tisdag 26 januari 2010

Packplan

Vad tar man med på en weekend.
En herre behöver ofta
inte medtaga annan kostym än den han reser i,
såvida inte han behöver en blå till ev. dans, där blå kostym fordras, dessutom medtar han gummiskor, vita byxor till segling, tennis, en skjorta till ombyte, sweater eller pullover.
(En syssloman å helgresa packar alltså, förutom ett par rena kalsonger, ett underlinne och något par strumpor,
ett par gummisulade skor i händelse av regn;
en bekvämare fritidsbyxa, vitbyxa om sommaren, chinos eller jeans;
en ren skjorta;
en långärmad varm tröja, rundhalsad eller v-ringad.
Vankas det seriösare middagsbjudning packar han också sin mörka festkostym.
Reser gör sysslomannen i enklare kostym eller udda kavaj.)

Den fine packplanen från Etikett och god ton. Praktisk handbok i sättet att uppföra sig, utg. av Husmodern. Stockholm 1933.

5 kommentarer:

  1. Va! Jag har varit lurad alla dessa år med stor s.k. "weekend bag" från HM.

    SvaraRadera
  2. Det kan man verkligen säga, go'läsare. Men weekend bagen i all ära - sysslomannens packning behöver ingen stor väska å hjul. Fast den lille trunken bör vara i minsta laget samt helst i ägta skinn. Färg (svart, olika nyanser av brun) efter yrke eller hårfärg.

    /Redax

    SvaraRadera
  3. Ja! Ett kanoninlägg! Vår tids män har blivit tokiga med masspackningar och alldeles för mycket bagage på resan. Vi måste lära oss att en resa är en resa, och att man inte kan ta med sig hela sin garderob!

    Borta bra men hemma bäst!

    SvaraRadera
  4. Ja, själv sätter jag å mig tredagars kostymen som "ett andra skinn" under hela weekenden. Vid hemkomst tar jag en whiskey och lägger mig å tvättmaskin a trettio grader. Sen går jag "på torken" nån vecka (i dubbel bemärkelse).

    /Petter/

    SvaraRadera
  5. Hej Petter

    Tack för att Du delar med Dig av Dina erfarenheter. Sysslo-redaktionen kan också dra sig till minnes de unga män inom politiken, som gör en grej av att de "sover i sin kostym". Sysslomannen hatar naturligtvis sådana bisarra vanor.

    Men Petter, som endast bär en enda kostym under tre dagar i stöten, är ett föredöme för envar syssloman. Ety, de tramsclowner som för helgen packar flertalet kostymer, skjortor och slipshalsdukar - bara för att ha mer "att välja å" - har lagt sig an med feminina vanor och packa såsom fruntimmer alltid gjort. Inget fel i det, naturligtvis, så tillvida man själv inte är man.

    /Redax

    SvaraRadera