onsdag 27 januari 2010

Packplan II

Vi fortsätter vår trefvliga kavalkad i packningens konst. Ety, det kan ju förekomma att sysslomannen reser utrikes, och där stannar ett par dagar längre än ett veckoslut. Då fordras en något utökad packning och en koffert.

En herre
behöver på resa utomlands sportdräkt, kavajkostym (ej nödvändigt blå); samt dessutom smoking på kontinenten och frack i England, om han vill leva med.
En syssloman å utlandsresa packar alltså, förutom några rena kalsonger, underlinnen och strumpor:
en udda kavaj;
en udda byxa och
en slipover, vilka efter lägenheterna och temperaturerna passar kavajen (vitbyxa, chinos, jeans - långärmad pullover vid kallare väder).
Till denne sportdräkt (för fritidsgöra, museibesök, med mera) packas ned
ett passande par skor.
Dessutom behövs
en festmiddagsdräkt, såsom frack eller smoking eller åtminstone mörk kostym.
En ren skjorta per dräkt torde väl räcka.
I det fall frack eller smoking medtages reser sysslomannen i enklare kostym. I det fall kostym nedpackas som festmiddagsdräkt nöjer sig sysslomannen med att resa i udda kavaj med byxa.


Även denne fine packplan är hämtad från Etikett och god ton. Praktisk handbok i sättet att uppföra sig, utg. av Husmodern. Stockholm 1933.

3 kommentarer:

  1. Jag tycker att ni är så fina på nått sätt. Ni får allting att se så enkelt ut.

    SvaraRadera
  2. Hållå där! Stopp ett tag!!

    En sak nämner ni inte: Hur gör jag med skona? Ni skriver "ett par bekväma skor" men det nöjer jag mig inte med. Fracken ska ju med men ska jag då även ha frackskor? Och till sportdräkten och långvariga promenader och museibesök - då måste jag även ha ett par sportiga, bekväma skor. Galoscher? Konstymskor?

    Ordning Syssloliv, ordning!

    SvaraRadera
  3. Hej Anonym

    Tack för Din fråga.

    Om man har packat frack ingår det gifvetvis i konceptet att i frackrocken surra ner ett par passande frackskor: såsom välputsade i Oxfordmodell eller lackskor, om man är lagd åt det hållet. Den som reser utan frack eller smoking behöver naturligtvis inga extra par skor.

    Då reser man i ett par svarta Oxfordskor och packar ner ett par skor till sportdräkten, vilka anpassas efter lägenheterna. Ex.vis en skön mockasko, gärna i någon nyans av brun, om våren och sommaren. Höst- och vintertid gör man klokt i att låta fritidsskon vara gummisulad, antingen helt eller delvis. På så vis undviker man väta å sina fritidsaktiviteter. Känns det angeläget kan då de skor man bär under själva resan bäras med galoscher.

    Med andra ord klarar sig sysslomannen å resa å inalles två par skor, inklusive den han bär å tåget, båten eller flygplanet.

    /Redax

    SvaraRadera