söndag 2 augusti 2009

Syllslobrunch i exil


Brunch är ett nytt ord för svenskarne, importerat ungefär samtidigt som Cafe Latte*, Afterwork** och Field Marketing Manager***. Men trots att fenomenet måhända fått ett nytt namn i folkmun är det en måltid som är välkänd av en syssloman av kontinentalare sort. Hur kan detta då te sig när det är som bäst?
Man är på sysslobesök på manhattan. Det ska ätas Brunch med en gammal kamrat sen studietiden i Uppsala Å restaurangen är det några minuters väntetid så man går till baren för att slå ihjäl väntan med en förfriskning Alla runt omkring dricker bloody marys så man slår till. Vad man inte vet är att man på detta ställe får två drinkar för en av en varje gång man beställer. Man får alltså två bloody marys vid baren. Väl vid bordet ingår det även en drink (därför två) till brunchen. Således fyra bloody marys.

Man äter en fet omelett och får välja vårprimörer till. Man väljer sparris, svampinjoner och grillad kronärtskocka. Det hela täcks i ett tjockt lager chevre och en ogenerad klick hollandaisås. Bredvid ligger tjocka friterade potäter och kanadensisk bacon så frasig att den mest förmätna gris skulle varit stolt.

Då Mary redan retat ens aptit stjälper man i sig brunchen som är precis lagon ”greasy” och sköljer ner med sista bloodyn som man spetsat med någre extra droppar tabasco över den rivna pepparoten. När sista tuggan är i munnen slänger man besticken på det tomma fatet och skjuter ut stolen för att kunna knäppa upp en knapp och svälja. Man, andas ut, lutar sig tillbaka och kan känna sig som en ganska nöjd syssloman med en mastig brunch och fyra bloody marys i kråset – innan lunch.

På hemvägen tar man sig en Brooklyn lager (i brun papperspåse som den lokala seden/lagen ger) och rör sig hemåt. Man stannar för en sherry på ett bättre ställe. Man tänker: Idag var det godth att vara syssloman!


*Cafe Latte = Espresso med massor av mjölk som drickes av thédrickande storstadsbor med allt för mycket tid.

**Afterwork = Ett nytt, socialt accepterat sätt att supa efter arbetsdagen eller dess sista timmar samt möjlighet att ställa sig in hos chefer eller alternativt - vänsterprassla med sekreterare.

***Field marketing manager = Gatumånglare.

1 kommentar:

  1. Som vanligt ett toppeninlägg! Tack sysslolif!!

    SvaraRadera