fredag 21 augusti 2009

Att bada eller inte bada...


...är inte frågan, ty sysslomannen älskar att bada och plaska.

Frågan var dock om sysslomannen gör skillnad på ett öde och ett välbesökt badställe, vilken nog för de flesta fall får besvaras jahkande.

Utgångspunkten för stranduppförande torde vara den personlighetstyp aktuell syssloman sållar sigh till. Är man lagd åt det mer försigtigha hållet - och inte gärna väcker uppseende - bör man uppträda såsom beskrevs i föregående inlägg. Är man däremot sk ta-platsmustig kan man gott unna sig att låta bli att ta på sig badkläder över huvudtaget (man gör bättre s k bombar då. Det räcker alltså med en badrock på vägen till och från stranden och ett par gode träskor.
Och varför ska man bada där man behöver bry sig om andra människor? När sysslomannen är ledig och semestrar vill han inte vara bland andra än sina närmsta. Därföre badar den den ägte sysslomannen naken. Ty sysslomannen vill inte att något så världsligt som ett par fåniga kortbyxor skall komma honom och elementen emellan. Han vill vara ett medh nathuren. Sysslomannen badar alltså vid sin egen brygga och besöker endast undantagvis allmänna badstränder. Om han så gör, handlar det om ett hälsobad i samband med vistelse å hälso- och badort.

/Bad-Redax från Sysslobryggan

onsdag 19 augusti 2009

Hur bör sysslomannen se ut på stranden?


Som första fråga i vår serie om Strandliv har vi: Hur bör sysslomannen se ut på stranden?
Regeln för Sysslomannens klädsel å stranden är okomplicerad. Regeln lyder:


Den syssloman som har en normal till atletisk kropp klär sig i badbyxor utan överdrivna reklamtryck eller andra vulgära budskap samt ett par ordentliga sandaler typ Birkenstock eller möjligen espandrillios (Glöm plastiga flipflops, crocks eller andra vederstyggligheter). På överdelen bär man en skjorta, pikéttröja eller t-shirt tills dess man kommit fram då överplagget må tas av. Badbyxor samt eventuellt solskydd har applicerats INNAN man ankommer å stranden. Som krona å huvudet bär sysslomannen gärna en panamahatt eller stråhatt med kulört band.


Den fete sysslomannen eller den med på ett annat sätt förfallande kropp, vet att det kan vara distraherande som ett slags momento mori för de andra badgästerna. Skolkuratorer och mödrar till trots - man lägger sig vid sidan av eller håller kroppen skyld med undantag av färden till, vistelsen i, och färden från vattnet.


Här finns en rad tilltalande möjligheter för den fete sysslomannen. Exempelvis kan man bära fina linneskjortor, badrockar av bättre slag eller varför inte en randig baddräkt a la 20-talets starke Adolf? Se det goda exemplet på feta familjen som trots sin grossess i godan ro kan leka sina strandlekar triumferande i sina baddräkter.


Den mustige sysslomannen som kan skatta sig lycklig över en ståtligare grosshandlarmage med en och annan korpulent vinkel, har förstås inget att dölja. Han kan glatt applicera reglerna för en normal till atletisk syssloman med tillägget att det är fritt fram att på ett mustigt och värdigt sätt lunka längst stranden och tex ”göra bomben” så att det stänker ner kladdiga barn och sandiga föräldrar
Så gör man!

Strandliv

Syssloredatkionen har idag mottagit en fråga rörande Strandliv. Av den anledningen kommer vi nu i ett par inlägg avhandla det i högsta grad relevanta frågor som Karlos Hoegos ställer:

Hur bör sysslomannen se ut på stranden?

Bör sysslomannen göra skillnad på strand (öde havsstrand) och strand (välbesökt ”playa”)?

Bör sysslomannen ens besöka alla stränder?

Hur bör sysslomannen vara klädd i samband med tagandet av ett dopp, d.v.s. före, under och efter.

Kan sysslomannen ”ligga” på stranden en hel dag?

Sist men inte minst, vid en dagsutflykt för sol och bad, vad bör sysslomannen förbereda och ta med sig i form av mat och dryck?

tisdag 18 augusti 2009

Pfhestliga gambla vykort

Syssloredaktionen har ägnat sommaren åt att meta och rensa ut de gambla gömmorna i redaktionschiffonjén. Bland skatterna som där återfanns kan vi nu visa upp gambla vykort som redaktionen mottagit i början av sysslolivet - en tid då inget var för stort eller för smått för att bli motiv. Emellertid kan ni klicka på bilderna för att se dem större.


Gödselhögen på Ugglehult


Regnaholm vid sjön Regnaren.


Exteriör af quarnen tre Kronor

Artillerikasernen Upsala


Kungl. Djurgården



Källaren Den gylldene Freden

söndag 2 augusti 2009

Syllslobrunch i exil


Brunch är ett nytt ord för svenskarne, importerat ungefär samtidigt som Cafe Latte*, Afterwork** och Field Marketing Manager***. Men trots att fenomenet måhända fått ett nytt namn i folkmun är det en måltid som är välkänd av en syssloman av kontinentalare sort. Hur kan detta då te sig när det är som bäst?
Man är på sysslobesök på manhattan. Det ska ätas Brunch med en gammal kamrat sen studietiden i Uppsala Å restaurangen är det några minuters väntetid så man går till baren för att slå ihjäl väntan med en förfriskning Alla runt omkring dricker bloody marys så man slår till. Vad man inte vet är att man på detta ställe får två drinkar för en av en varje gång man beställer. Man får alltså två bloody marys vid baren. Väl vid bordet ingår det även en drink (därför två) till brunchen. Således fyra bloody marys.

Man äter en fet omelett och får välja vårprimörer till. Man väljer sparris, svampinjoner och grillad kronärtskocka. Det hela täcks i ett tjockt lager chevre och en ogenerad klick hollandaisås. Bredvid ligger tjocka friterade potäter och kanadensisk bacon så frasig att den mest förmätna gris skulle varit stolt.

Då Mary redan retat ens aptit stjälper man i sig brunchen som är precis lagon ”greasy” och sköljer ner med sista bloodyn som man spetsat med någre extra droppar tabasco över den rivna pepparoten. När sista tuggan är i munnen slänger man besticken på det tomma fatet och skjuter ut stolen för att kunna knäppa upp en knapp och svälja. Man, andas ut, lutar sig tillbaka och kan känna sig som en ganska nöjd syssloman med en mastig brunch och fyra bloody marys i kråset – innan lunch.

På hemvägen tar man sig en Brooklyn lager (i brun papperspåse som den lokala seden/lagen ger) och rör sig hemåt. Man stannar för en sherry på ett bättre ställe. Man tänker: Idag var det godth att vara syssloman!


*Cafe Latte = Espresso med massor av mjölk som drickes av thédrickande storstadsbor med allt för mycket tid.

**Afterwork = Ett nytt, socialt accepterat sätt att supa efter arbetsdagen eller dess sista timmar samt möjlighet att ställa sig in hos chefer eller alternativt - vänsterprassla med sekreterare.

***Field marketing manager = Gatumånglare.