fredag 17 juli 2009

Semestersysslor



Sysslomannen har fortfarande semester så vi fortsätter på temat genom att redogöra för några sysslor som sysslotyp 1 ägnar sig åt – den mustiga sysslomannen!

Den mustiga sysslomannen vaknar efter någon timmes drömlikt medvetande av solljuset och att nån fluga eller humla dunsat mot fönstret precis länge nog. Man går upp och hämtar tidningen i maklig takt, gör sig en redig frukost som ätes å altanen. Tidningen läser man egentligen inte. Man bläddrar i den för det är semester och händer ändå ingenting. Den duger dock åt ansiktsskugga under dagens många lurar.

Förmiddagen genomlevs i ett omväxlande mellan hängmattan, hammocken, soffan eller annan lämplig plats för böcker, kontemplation och intagande av mat, kaffe och kakor.
Man slår å sommar i p1 emellanåt men förargas snart över hur folkliga och ointressanta sommarvärdarna blivit. Oförtjänta ”kändisar” som på dålig svenska krystar fram nån uppväxttragedi blandat med ”what a wonderful world”. När ”jag trivs bäst i öppna landskap” går å efter en lång monolog om att våga ta chanser i livet stänger man av med en demonstrativ kraft, gärna genom att dra ur sladden.

Å eftermiddagen gör man en trevlig utflykt, kanske till ett naturresarvat med sällsynta fjärilar, stranden eller något fornminne i trakten. Man stannar för att köpa mat hos lokala handlare. Matförskaffandet blir den mest centrala aktiviteten under semestern. Det ska köpas färska grönsaker, nygräddat bröd, nyrökt fisk, nyystad ost, färska jordgubbar, tryffel och lokal honung.

Väl hemma gör man sig en sommardrink – tex pimms eller med sommarens syssloingridiens – vispad, fluffig, äggvita (se tidigare inlägg)medan allt detta tillreds. Å kvällen röker man pipa i kvällsluften eller cyklar ner å någon brygga för att meta och dricka grappa.

Innan läggdags går man ut å altanen, vädrar i kvällsluften och tittar mot himlen Det blir nog en god sysslodag i morgon också!

onsdag 8 juli 2009

Att fira semester

"Har Syssloliv tagit sommarlof?" tänker ni. Icke alls! svarer vi. Syssloredaktionen är bara på välbehövlig svensk semester. Det kallas för att fira semester och sysslomannen gör detta givetvis å ett ägta sysslovis.

Det finns olika semesterfirare i Sverige. Husvagnsfamiljerna i likadana träningsoveraller var en populär klassiker från 1970-talet och framåt. Den traditionella formen är i dag å utdöende och har istället ersatts av ett slags lyxfjantande. Dagens husvagnsfolk förstår inte resarglädjen, det primitiva livet och friheten på samma sätt som 70-talets familjer gjorde. I dag skaffar man sig stora och dyra husvagnar eller husbilar. Ju häftigare finesser den har desto bättre! Liksom för att visa att man "har råd" att unna sig semester. En dylik investering begriper sig sysslomannen inte å.

Vi har också den resande typen - vi kan kalla honom herr Idiot. Så fort det blir sommarsemester ger sig herr Idiot ut på en utlandsresa, inte sällan till Medelhavet. Det är alltid trevligt att resa i Medelhavet. Ja, inte minst det av vissa kategoriska pajaser "ovärdigförklarade" Mallorca har sina fantastiska sysslofördelar och behagliga liv. Men - och detta är viktigt! - vad ska man göra där när det är vackert hemma i Sverige? Nej, till Medelhavet reser man en vecka under hösten. Då är badvattnet efter svenska förhållanden fortfarande varmt, vindarna firska och solen uppbyggande för kropp och själ. Rekommenderas varmt. Men inte under svensk högsommar... Herr Idiot vill bara ut och resa, men kan inget om att fira svensk semester.

Vi ska heller inte glömma kategorin av "effektsökare" - herr Uppkomling och fröken Bracka med vänner. De ska naturligtvis till Båstad, Visby och Saint Tropez i nämnd ordning. Mest för att "vara där", umgås med samma folk de alltid umgås med, leva samma oansvariga liv de alltid lever, samt gotta sig i sitt eget upphöjande av sig själva. Å andra sidan kan vi vara tacksamma för att herr Uppkomling har förpassats till Båstad för tillfället, så vi andra slipper umgås med honom. Fröken Bracka har väl förvisso sina förtjänster, men knappast någon man tar med å en ägta sysslosemester.

Ety! Sysslosemestern, som givetvis herr Syssloman firar, regleras utifrån tre viktiga aspekter. Slicka i er nu!

För det första ska den vara choisefri. Och då menar vi riktigt choisefri. Glöm barberaren, glöm rakkniven, glöm strumporna och annat vardagskrafs. Hår och skägg ska växa, skor och sandaler bäres barfota. Herr Syssloman njuter av semesterlivets kravlöshet, av att strunta i tider och ansvar.

För det andra firas sysslosemestern primitivt. Ju mer primitivt desto bättre. Ett slitet sommartorp med utedass och närhet till vatten för det dagliga morgondoppet - där har du sysslosemestern i ett nötskal! Och märk väl att detta på intet sätt tar bort stark sprit och god mat, som är livsviktiga ingredienser i semestern.

För det tredje vill herr Syssloman vara i fred. Han svarar inte i mobiltelefonen, han läser inte mail. Han vill bara vara i fred!

onsdag 1 juli 2009

Frisyrer från förr

Det är dags för dig att raka dig och skaffa dig ny frisyr!
Syssloliv presenterar därför inspiration i form av Frisyrer från förr.

Först ut har vi sidvågor i en elegant drömmande utformning. Framställs med fluffig kam/borste och amerikansk pomada.

Excentrikern med en frisyr och en framtoning som kanske för tankarna till Gary oldman som dracula i filmen bram stokers dracula. Vi ser ett exempel på hur man använder huvudets alla hårområden i en helhet - hjässa, polisånger, skägg, mustach och bryn - Hurra!

Vågorna – allt hänger i vågorna! Här frontala vågor. Framställs genom snabb cykeltur och amerikansk pomada.

Denna frisyr kräver en oerhörd dedikation och kan knappast genomföras över en plötsligt ”makeover”. Det kräver beslutsamhet och tålmodighet vilket passar en syssloman.

Här har vi dagens sysslofavorit - Inget trams med vattenkam och puts här inte. Av med uniformsmössan bara och våga visa den väderbitne mannens korta men ack så uttrycksfulla hår!